Logarjev izstop odmeva: “Janšev satelit” ali “prihodnost slovenske politike”?

Slovenija 10. Okt 202412:22 9 komentarjev
Anže Logar, DZ
Anže Logar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na političnem parketu se vrstijo odzivi po izstopu Anžeta Logarja iz stranke SDS, katere član je bil 25 let. V NSi pozdravljajo to potezo, menijo namreč, da je prenova desnice in desne sredine nujno potrebna. V največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda pa Logarjev izstop iz matične stranke vidijo kot potezo Janeza Janše, ki je "izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev".

Izstop poslanca in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja iz stranke SDS odmeva tudi na slovenskem političnem parketu. Logar je v prvem odzivu na družbenem omrežju Facebook zapisal razloge, ki so ga pripeljali do te odločitve. Poudaril je, da je po porazu na predsedniških volitvah leta 2022 spoznal, da je “ponavljanje vedno istega obsojeno na neuspeh” in da Slovenija potrebuje tretji politični steber.

Ob robu izredne seje državnega zbora, na kateri je premier Robert Golob predstavil predloga proračunov za prihodnji dve leti, poslanci pa bodo glasovali o razpisu posvetovalnega referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne Krško, se poslanci in ministri niso mogli izogniti novinarskim vprašanjem o Logarjevem odhodu iz SDS.

Po mnenju vodje poslancev Nove Slovenije Janeza Ciglerja Kralja Logarjev izstop iz stranke kaže na to, da je prenova politične desnice očitno dejstvo, ki se ga ne da več zaustaviti. “NSi je to pred leti prva javno izrazila in tudi začela udejanjati. Zdrave sile na desni sredini se morajo združiti zato, da lahko dosežemo preboj na volitvah leta 2026. Najprej je treba odsloviti to škodljivo levo Golobovo vlado in vzpostaviti normalno desnosredinsko vlado,” je dejal.

Dogajanja v drugi politični stranki ni želel komentirati, je pa v imenu NSi Logarju zaželel vso srečo na novi politični poti. Na vprašanje, ali je Nova Slovenija pripravljena sodelovati z morebitno novo stranko Anžeta Logarja, je Cigler Kralj ponovil, da je bila NSi vedno tista politična sila, ki išče sodelovanje in povezovanje. “Vsaka konkurenca je dobrodošla, saj te prisili, da si še boljši,” je odgovoril na vprašanje, ali bo Logarjeva stranka predstavljala konkurenco Novi Sloveniji.

“Janša izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev”

Poslanec največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda Lenart Žavbi je ponovil včerajšnje besede, in sicer da je “Janez Janša izstrelil prvi satelit v orbito parlamentarnih volitev”. Po njegovih besedah gre za projekt stranke SDS, kar bodo volilci in volilke zlahka prepoznali. Ali bi z morebitno Logarjevo stranko po parlamentarnih volitvah lahko nastala velika koalicija? Žavbi je dejal, da sam takšne politične volje ne vidi.

Podobno kritični so tudi v koalicijski Levici, kjer so v današnjem odzivu izpostavili, da Logar svojega dosedanjega političnega šefa ni nikoli kritiziral. Zato ne nasedajo njegovi zgodbi o samostojni poti, so zapisali v odzivu. Obenem so ocenili, da je “Janšev zadnji pohod na oblast omogočila ‘sredina’ brez hrbtenice”, v SDS pa da se zavedajo manka podpore med ljudmi njihovim skrajnim stališčem, zato so si sredino izmislili sami.

V nasprotnem primeru bi tudi poslovilna pisma med Logarjem in Janšo bila “malo bolj začinjena”, menijo v Levici. “Prepričani smo, da bo glas za Logarja na naslednjih volitvah pomenil glas za novo koalicijo, ki jo vodi SDS, ta koalicija pa ima samo enega vodjo,” so še dodali.

Pred medije je stopil tudi gospodarski minister in predsednik Socialnih demokratov Matjaž Han. Povedal je, da se na slovenski politični sceni in v medijih že eno leto pogovarjamo o Anžetu Logarju in da je imel v tem času že zelo veliko prostora, da bi tudi vsebinsko kaj povedal.

“V tej državi sem videl že kar nekaj razpadov poslanskih skupin, ustanavljale so se nove, na podlagi katerih so nastajale nove stranke. Kot predsednik SD vidim v vsaki stranki neke vrste konkurenco, po drugi strani pa je to tudi priložnost, da moramo Socialni demokrati znati odgovarjati na realne probleme v domovini in po svetu,” je dejal Han in dodal, da podpira vsakogar in vsako politično stranko, ki dela v dobro ljudi.

Na vprašanje, ali bi bili v SD pripravljeni sodelovati z Logarjevo stranko, je predsednik SD dejal, da je to prehitro vprašanje, saj še ni jasno, ali bo stranka nastala. Ko pa se bo to zgodilo, bo to stvar razmišljanj pred volitvami. “Podcenjeval ne bi ne Anžeta Logarja ne Janeza Janše,” je na vprašanje, ali bo Logar satelit Janševe SDS, odgovoril Logar.

Šetinc Pašek: Logar je prihodnost slovenske politike

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek dosedanje delovanje Anžeta Logarja ocenjuje kot zelo pozitivno. Izpostavila je, da sta se na Logarjev izstop iz SDS najbolj burno odzvali dve največji stranki v državi: SDS in Gibanje Svoboda. Kritična je bila do odziva Janeza Janše, ki je Logarja pozval k vrnitvi poslanskega mandata, saj bo v nasprotnem primeru kršil pogodbo, ki jo je s stranko podpisal pred volitvami.

“Sama menim, da ni tako. Pogodbe se nista držali SDS in njena poslanska skupina, ki je Anžeta Logarja zadnji dve leti neprestano izključevala iz dela poslanske skupine. Ves čas je sodeloval s programom in stališči stranke v državni zbor, oni pa so ga izključevali in dejansko prisilili v izstop,” je dejala.

Po njenem mnenju je Anže Logar prihodnost slovenske politike, ker predstavlja rešitev za desni politični pol, da se politika normalizira in izstopi iz nenehne bitke levega proti desnemu. Zaželela mu je vso srečo na nadaljnji poti, pričakuje pa, da mu bo v roku enega leta že uspelo oblikovati politično stranko s svojimi somišljeniki.

O sodelovanju z Logarjem v poslanski skupini nepovezanih poslancev je dejala, da gre za tehnični model delovanja v državnem zboru in da bodo o tem vsekakor stekli pogovori, o sodelovanju v njegovi morebitni politični stranki pa: “Sama tega ne morem izključiti. Ne govorim o tem, da bi se sama vključila v to zgodbo, menim pa, da je to sodelovanje na obeh polih mogoče.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje