Mahnič v arhivu Udbe odkril poslanca Svobode. Kaj mu odgovarja Gregorič?

Slovenija 19. Sep 202418:30 78 komentarjev
Miroslav Gregorič in Žan Mahnič (Foto: Bobo)

Poslanec SDS Žan Mahnič je sporočil, da je v arhivu Udbe našel ime poslanca Gibanja Svoboda Miroslava Gregoriča. "Zdaj mi je jasno, zakaj je Gregorič včeraj znorel, ko sem mu rekel, da bom pogledal, če je tudi on na seznamu sodelavcev Udbe," je poudaril Mahnič in dodal, da je Gregorič v preteklosti očitno sodeloval z jugoslovansko protiobveščevalno službo KOS. Gregorič je za N1 potrdil, da gre pri izpisku iz arhiva, ki ga je objavil poslanec SDS, za njegovo ime. Sodelovanje z Udbo in KOS je odločno zanikal, je pa dodal, da so ga pripadniki omenjenih služb preverjali in morda tudi spremljali.

Poslanec SDS Žan Mahnič in poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič sta se v polemiko o tem, kdo je sodeloval z nekdanjo jugoslovansko tajno policijo Udbo, zapletla že na torkovem parlamentarnem zaslišanju kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos.

Mahnič v svojem nastopu ni skoparil s kritikami na račun Kos, soočil pa jo je tudi z očitki, da je v preteklosti sodelovala z Udbo. To je zmotilo Gregoriča, ki je zahteval postopkovni predlog. Predsednik parlamentarnega odbora za evropske zadeve Franc Breznik, ki je vodil zaslišanje Kos, mu je odgovoril, da lahko svoj postopkovni predlog poda po tem, ko bo Mahnič kandidatki postavil vprašanje.

“Zanimivo je, ko to, da govoriš o Udbi, zmoti enega poslanca. Po seji bom malo pregledal seznam,” je poudaril Mahnič in dodal, da bo preveril, ali je na njem tudi Gregoričevo ime. S temi besedami je močno razburil poslanca Svobode, ki je Breznika že prej opozoril, da se je predstavitev Kos sprevrgla v sojenje. “Zdaj pa pazite, kaj govorite,” je Mahniču odvrnil Gregorič in ga označil za “budalo”.

Mahnič: Zdaj mi je jasno, zakaj je poslanec Svobode znorel

Breznik je poslanca Svobode opomnil, naj komunicira spoštljivo, Gregorič pa mu je odgovoril, da ga je Mahnič užalil s tem, ko je dejal, da bo pogledal, če je v arhivu Udbe tudi njegovo ime. Čeprav se je na njegovo stran postavilo več članov odbora iz vrst Gibanja Svoboda, je Breznik presodil, da Mahnič s svojimi izjavami ni bil žaljiv do Gregoriča.

Po Breznikovi intervenciji se je Gregorič umiril, Mahnič pa je še enkrat dejal, da je eden od poslancev ob omembi Udbe izgubil živce in da bo treba preveriti, če je na seznamu še kakšno ime. Poslanec SDS je to danes tudi storil in prek družbenega omrežja X sporočil, da je na seznamu našel tudi Gregoričevo ime.

“Zdaj mi je jasno, zakaj je poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič včeraj znorel, ko sem mu rekel, da bom pogledal, če je tudi on na seznamu sodelavcev Udbe. Našel sem ga na seznamu. Miroslav Gregorič ima kodo 0020000-00000, kar po šifrantu pomeni, da je očitno sodeloval s protiobveščevalno službo Jugoslovanske ljudske armade KOS,” je zapisal Mahnič.

Po njegovih besedah je zdaj jasno, zakaj ima Gregorič na področju zunanje politike tako radikalna stališča proti zvezi Nato in ZDA. “Čas je, da poslanec pojasni svojo vlogo v povezavi s totalitarno kontraobveščevalno službo KOS,” je dodal Mahnič.

Gregorič: Mogoče so me vzgajali za dvojnega agenta

Gregorič je za N1 potrdil, da gre pri izpisku iz arhiva Udbe, ki ga je objavil Mahnič, za njegovo ime, saj se podatki o datumu rojstva, kraju bivališča in imenu očeta kljub napačni navedbi njegovega priimka ujemajo. Sodelovanje z Udbo in KOS je odločno zanikal, je pa dodal, da so ga pripadniki omenjenih služb preverjali in morda tudi spremljali.

“Razlog za to je predvsem kombinacija potovanja v ZDA v času študija, šola za vojaške oficirje v raketnih bazah in kasnejše delo na jedrski elektrarni. Vse, ki so delali na jedrski elektrarni, so preverili. Mogoče je, da so me tudi spremljali, ampak hvala bogu je gospod Mahnič zdaj odprl arhive in v njih našel moje ime. Mene to veseli, ampak rad bi dobil mapo, da vidim, kaj piše notri,” je za N1 dejal Gregorič.

Miroslav Gregorič
Miroslav Gregorič (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

“Verjetno nisem bil edini, ki so ga spremljali, ampak tukaj so imeli razlog. Bil sem na pomembnih položajih, nenazadnje pa konec 70. let ljudje niso masovno hodili študirat v ZDA. Mogoče pa so me pa vzgajali za dvojnega agenta. Tega Mahnič še ne ve, če bo šel gledat, pa bo moje ime našel tudi na WikiLeaksu,” je dodal poslanec Svobode.

Gregorič je bil v preteklosti 12 let direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, pred tem pa je na področju jedrske varnosti delal na Institutu Jožef Stefan.

Na vprašanje N1, ali je že pred Mahničevo objavo vedel za to, da je v arhivu Udbe tudi njegovo ime, pa je odgovoril, da je to iz radovednosti preverjal že pred leti, a da svojega imena ni našel zaradi napake v priimku. Da ni sodeloval z Udbo ali KOS, je poslanec Svobode navedel tudi v objavi na družbenem omrežju X.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje