Mariborska policija zavrača očitke, a zagotavlja: Obtožbe bomo preverili

Slovenija 20. Jun 202410:21 3 komentarji
Incident z mavrično zastavo v Mariboru
Foto: Knjigarna Mariborka

Potem ko so v štajerski knjigarni Mariborka, ki je bila v preteklih dneh večkrat tarča homofobnih napadov, policiji očitali, da jim je sugerirala, da so za nasilje krivi sami, so na PU Maribor danes očitke zavrnili. Poudarili so, da se na prijave kršitev vedno odzovejo, da imajo ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih dejanj, da pa bodo obtožbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov, preverili.

Na pročelju knjigarne Mariborka so v znak počastitve junija, meseca ponosa, izobesili mavrično zastavo, ki simbolizira LGBTIQ+ skupnost, vse od tedaj pa so tarče homofobnih napadov. Pred dnevi je neznanec nasilno odtrgal zastavo, za tem so bili tarče homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj.

V sredo pa se je zgodil nov incident. Med spontanim literarnim branjem pred knjigarno je moški ponovno skušal odtrgati zastavo, kar mu je zaposlena preprečila. Za tem sta se pripeljala še dva moška, eden od njiju je skušal s škarjami odrezati zastavo, kar mu je zaposlena znova preprečila. Moški je zaposleni nato grozil s škarjami in silo, jo pljunil v obraz in zapustil prizorišče, je dogajanje opisala pesnica Anja Zag Golob, urednica VigaVageKnjige – založbe, ki je lastnica omenjene knjigarne.

Več omenjenih dogodkov so v knjigarni prijavili policiji. V enem od primerov se je policija po njenih navedbah na kraju zadržala od pet do sedem minut ter ni naredila zapisnika. “Vodja patrulje pa je s svojimi izjavami jasno sugeriral, da smo si za nasilje, ki se dogaja, krive same, ker imamo izobešeno mavrično zastavo, in naj jo snamemo,” je zapisala in pristojne pozvala k zaščiti.

Na Policijski upravi Maribor so očitke danes zavrnili. Kot so sporočili za N1, se vedno odzovejo na prijave kršitev ali sumov kaznivih ravnanj ter ukrepajo v skladu s pristojnostmi.

knjigarna mariborka
Foto: Mariborka/Facebook

“Ponovno poudarjamo, da imamo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, v tej zvezi še posebej, če gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavamo celovito ter s ciljem, da se storilce tovrstnih dejanj odkrije in ustrezno obravnava, ljudem pa zagotovi varno življenje in delo,” so zapisali.

Poudarili so še, da bodo obtožbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov, preverili.

Zag Golob je včeraj namreč napovedala, da bodo zoper patruljo in postopek vložile pritožbo, o dogodku pa da bodo obvestile tudi predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje