Mariborski poklon najstarejši trti na svetu, ki šteje že 450 let

Slovenija 28. Sep 202405:15 0 komentarjev
Stara trta v Mariboru
Stara trta v Mariboru (Vir: Miloš Vujinović/BOBO)

24. Festival Najstarejše trte v Mariboru je že v polnem teku, začel se je namreč že v četrtek. Ob okrogli mizi, pokušinah vina in kulinaričnih doživetjih bo osrednji dogodek festivala nedeljska praznična trgatev Stare trte na Lentu. Del grozdja sorte žametovka oziroma žametna črnina so potrgali že pred dvema tednoma, ko so bili pogoji za trgatev najugodnejši, drugi del pa so pustili za praznično trgatev.

V Mariboru se je v četrtek začel 24. Festival Najstarejše trte – festival vina, kulinarike in kulture, s katerim se v mestu ob Dravi poklonijo najstarejši trti na svetu. Ta šteje že zavidljivih 450 let in je tudi Guinnessova rekorderka.

Letošnje dogajanje na festivalu je ob že standardni lokaciji ob Stari trti na Lentu umeščeno tudi v prostore Umetnostne galerije Maribor in pod arkadami Mariborskega gradu. V četrtek so se obiskovalci lahko udeležili okrogle mize z naslovom “Ne sodi vina po etiketi”, kjer so lahko prisluhnili številnim priznanim pridelovalcem vin, nato pa so lahko tudi poskusili vina lokalnih vinarjev.

V petek in soboto pa so lahko izkusili še dva večera, ki sta minila v povezavi vina in kulinarike. Vrhunec festivala pa bo na sporedu jutri ob prazniku trgatve najstarejše trte.

“Zgodovina mesta se je začela ob reki in s prenovo Lenta smo končno vrnili ta del mesta občankam in občanom ter tudi najstarejši trti. Sedaj lahko trta zadiha svež zrak, nam pa se prosto razprostira pogled nanjo. Lent, kjer je trta našla svoje domovanje pred petimi stoletji, smo prenovili skrbno in z mislijo, da tukaj domuje najstarejša trta na svetu,” je ob začetku festivala dejal mariborski župan Saša Arsenovič.

Stara trta, trta, lent, maribor
Foto: Miloš Vujinović/Bobo

Na Zavodu za turizem Maribor, ki v sodelovanju z lokalnimi ponudniki organizira Festival Najstarejše trte, so z letošnjo prireditvijo, ki se bo odvila po več lokacijah po mestu, skušali povezati mesto pod sloganom: “Celo mesto je oder.”

“Najstarejša trta je svetilnik turistične ponudbe v Mariboru in okolici ter vse bolj uveljavljena ikona v slovenskem turizmu. Prireditve, ki jih prirejamo naši Guinnessovi rekorderki v čast, ne odražajo le tradicije in kulturne dediščine našega mesta, ampak tudi sveže, urbane trende, s katerimi se približujemo milenijcem, ogromni ciljni skupini, ki išče raznovrstna, avtentična in kulturno obarvana doživetja,” je dejal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Prvi grozd na letošnji trgatvi najstarejše trte bo odrezal Jože Protner, ki je leta 1980 podpisal dokument, na podlagi katerega se je začela revitalizacija trte, sedem let kasneje pa je vsebinsko zaznamoval še program trgatve najstarejše trte.

Skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar je pred trgatvijo dejal, da je letošnja pozeba, ki je sicer prizadela marsikateri štajerski vinograd, stari trti prizanesla. Dodal pa je, da je že spomladi bilo jasno, da je cvetov na trti malo in da zaradi tega ne bo veliko grozdja. Del grozdja Stare trte so že obrali 11. septembra, drugi del pa so prihranili za praznično trgatev. Lani je trta obrodila 32 kilogramov grozdja.

“Poseben poudarek letošnjega leta si zasluži tudi podatek, da smo po spletu srečnih okoliščin pridobili originalno zaprto stekleničko prve polnitve vin najstarejše trte letnika 1987, kar je popolno presenečenje, saj smo bili prepričani, da so vse stekleničke zgodovinske polnitve prve trgatve izgubljene – a se je izkazalo, da niso,” je dejal Kocutar.

Stara trta, trta, lent, maribor
Foto: Miloš Vujinović/Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!