Mariborski vrtci bodo dražji: koliko več bodo morali odšteti starši?

Slovenija 26. Sep 202422:26 0 komentarjev
vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Mariborski mestni svetniki so z večino glasov podprli predlagano zvišanje cen javnih vrtcev. Te bodo višje za nekaj več kot pet odstotkov, kar za starše v najnižjem dohodkovnem razredu pomeni dobra dva evra na mesec. Nespremenjene pa ostajajo občinske subvencije, kar je olajšalo županu Saši Arsenoviču tokratno iskanje soglasja za dvig cen.

Cene vrtcev so mestne oblasti letos poskušale zvišati že dvakrat, a niso dobile soglasja mestnega sveta. Za razliko od prejšnjih predlogov tokrat niso poskušale znižati tudi občinskih subvencij, kar je prepričalo med drugim del svetniške skupine Gibanja Svoboda, da so tokrat podprli dvig cen. “Dejansko gre za uskladitev cen z višino dejanskih stroškov,” je dejala njihova predstavnica Davorka Pregl.

Svetniška skupina SDS je bila še vedno proti. Njen predstavnik Milan Mikl je izpostavil, da so mariborski vrtci s predlagano spremembo po ceni storitve drugi najdražji v državi, takoj za ljubljanskimi. Poudaril je, da je dvig stroškov povzročil predvsem dvig plač, dorečen na ravni države, zato bi morala razliko pokriti država, ne starši oz. občina.

Ob nekaterih pomislekih glede smotrnosti nakupa in usode sedanjih prostorov so mestni svetniki soglašali tudi z občinskim nakupom prostorov na Glavnem trgu pri začetku Gosposke ulice, kamor nameravajo umestiti upravo zavoda za turizem in turistično-informacijski center. Za poslovni prostor, kjer je bila prej knjigarna in papirnica, bodo odšteli 243.200 evrov. “Želimo biti na ulici, med ljudmi, da bo to družaben prostor,” je povedal direktor zavoda Jure Struc.

Veliko besed o zadovoljstvu občanov

Mestni svet je danes prav tako dal soglasje za začetek projektiranja nadaljevanja urejanja kolesarske poti na desnem nabrežju Drave med Splavarsko in Studenško brvjo, ki bo po trenutnih ocenah zaradi zahtevnosti posega v brežino stala nekaj več kot tri milijone evrov.

V razpravi o izvrševanju občinskega proračuna v prvi polovici leta je svetniška skupina Svoboda opozorila na nizka vlaganja v investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev. A ji je bilo pojasnjeno, da je v začetku leta treba najprej izvesti javna naročila, dela pa se izvajajo večinoma poleti, zato v polletnem poročilu še niso zajeta.

Veliko besed so mestni svetniki namenili raziskavi o zadovoljstvu občanov, ki jo je novembra lani po naročilu občine izvedlo podjetje Ninamedia in je stala okoli 11.000 evrov. Številni so menili, da bi lahko ta denar koristneje porabili. Po besedah Marka Slaviča iz Gibanja Svoboda bi s tem lahko pokrili predlagani dvig cen vrtcev. “To ni najbolj gospodarno porabljen denar iz proračuna,” je dodala Danijela Šerbinek iz SDS.

Podžupan Samo Peter Medved je na začetku seje sporočil, da je bila občina uspešna na državnem razpisu za obnovo nogometnega stadiona Pobrežje, ocenjeno na okoli 1,5 milijona evrov. V odgovorih na vprašanja mestnih svetnikov in svetnic je še povedal, da bodo vinograd na griču Piramida poslej upravljale Mestne nepremičnine, zato si obetajo boljše upravljanje z njim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!