Marij je v Sloveniji še vedno največ – a vsako leto manj

Slovenija 12. Avg 202412:24 1 komentar
Starejša občanka
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Marija je danes ime vsaki 24. prebivalki Slovenije in tako ostaja najpogostejše slovensko žensko ime. A v zadnjih desetletjih je število Marij močno padlo in so vedno starejše.

Najpogostejše ime prebivalk Slovenije ostaja Marija, to ime je imelo na začetku letošnjega leta v svojem osebnem dokumentu vpisanih 44.645 žensk. Marija je danes ime vsaki 24. prebivalki Slovenije, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs).

Na začetku letošnjega leta je bila med ženskami, rojenimi do začetka druge svetovne vojne, vsaka šesta prebivalka Marija, med rojenimi v 40. letih prejšnjega stoletja vsaka sedma. Med rojenimi v desetletju kasneje pa je Marija ime vsaki 12. ženski. Prebivalka Slovenije z imenom Marija je danes v povprečju tako stara 72,4 leta.

Marija je najpogostejše žensko ime v vseh slovenskih statističnih regijah. Ime je najpogostejše v pomurski regiji, kjer je med tisoč prebivalkami v povprečju 66 Marij. Najmanj pa jih je v obalno-kraški, in sicer 37.

Marija je bilo najpogostejše ime za novorojenke, rojene do vključno leta 1968. Leta 1969 je bilo ime Marija drugo najpogostejše pri novorojenih deklicah, leto kasneje peto.

Upad popularnosti imena Marija so pri Sursu prvič zaznali v 70. letih prejšnjega stoletja. Od leta 1971 do začetka 2004 je število žensk z imenom Marija upadlo za 98.000. Leta 2008, ko je Surs prvič vzpostavil podatkovno bazo letnih podatkov o imenih, pa je bilo Marij 73.000, torej okoli 28.000 več kot na začetku letošnjega leta.

Ime Marija je v 70. letih prejšnjega desetletja zdrsnilo na 22. mesto, na lestvici najpogostejših imen pa so se med drugim začele vzpenjati novejše, krajše različice tega imena, kot so Maja, Mojca, Maša in v zadnjih letih Mia. Maja je bila tako na prvem mestu v 80. letih, Mojca na tretjem v 60. in 70. letih, Maša na 11. med ženskami, rojenimi v prvem desetletju tega tisočletja, Mia pa na petem med rojenimi po letu 2011.

Od osamosvojitve dalje se v Sloveniji letno rodi med osem in 26 deklic z imenom Marija, v zadnjih treh letih pa se jih je skupaj rodilo 30.

Do konca 60. let prejšnjega stoletja je bilo ime Marija tako množično, da so starši deklicam po navedbah Sursa začeli dajati dvojna imena. Pri teh je ime Marija bodisi na prvem bodisi na drugem mestu. Med današnjimi prebivalkami Slovenije je takih imen 608 in jih ima 3.220 žensk. V 2.083 primerih je ime Marija na prvem mestu, v 1.137 pa na drugem. Najpogostejše sestavljeno ime je Marija Magdalena (303), sledijo Marija Ana (296), Marija Majda in Marija Mojca (obe po 55) ter Ana Marija (50).

Ime Marija pa nosijo tudi nekateri moški, saj je to ime del sestavljenih moških imen. Takšnih je bilo ob začetku letošnjega leta osem.

Čeprav je oseb z imenom Marija sicer čedalje manj, pa jih je še vedno toliko, da se sprememba na prvem mestu pogostih imen ne bo zgodila še vsaj nekaj let, so na Sursu navedli pred četrtkovim največjim krščanskim Marijinim praznikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje