Vlada soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za evropsko komisarko

Slovenija 09. Sep 202410:18 > 14:08 52 komentarjev

Vlada je na dopoldanski seji soglasno potrdila nominacijo nekdanje vidne članice Gibanja Svoboda Marte Kos za mesto evropske komisarke iz Slovenije in predlog poslala v državni zbor. "Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije," je potrditev nominacije komentirala Marta Kos, ki v komisarsko tekmo vstopa po umiku Tomaža Vesela. Kandidatko za komisarko zdaj najprej čaka zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zadeve EU, nato pa bo vlada na dopisni seji uradno potrdila njeno kandidaturo in jo posredovala v Bruselj. Mnenje odbora o predstavitvi kandidatke za vlado ni zavezujoče.

Potem ko je nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos predsedniku vlade Robertu Golobu dala soglasje za kandidaturo za evropsko komisarko, je vlada na dopoldanski seji soglasno potrdila njeno nominacijo za mesto evropske komisarke iz Slovenije in jo poslala v državni zbor.

“Vesela in počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije,” je potrditev nominacije komentirala Kos in dodala, da kot zavedna Evropejka čuti veliko odgovornost do Slovenije in Evropske komisije. Premier Golob pa je izrazil zadovoljstvo, ker je vlada za komisarko nominirala strokovnjakinjo za mednarodne zadeve, diplomatko z bogatimi izkušnjami in zapriseženo Evropejko.

Kandidatko za evropsko komisarko v nadaljevanju čaka zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zadeve EU, nato pa bo vlada na dopisni seji uradno potrdila njeno kandidaturo in jo posredovala v Bruselj, je po seji vlade dejal podpredsednik vlade in njen govorec Matej Arčon. Mnenje odbora za vlado sicer ni zavezujoče, a po besedah Arčona pričakujejo pozitivno mnenje večine članov odbora.

Arčon: Pri Veselovem odstopu ne gre za blamažo Slovenije

Marta Kos v komisarsko tekmo vstopa po tem, ko je zaradi nezadovoljstva predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ker Slovenija na komisarsko mesto ni predlagala kandidatke, od kandidature za evropskega komisarja odstopil nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Ta je svojo odločitev o umiku komisarske kandidature sporočil v petek, kot razlog za takšno potezo pa je navedel razhajanja z Ursulo von der Leyen.

Na vprašanje, ali je vlada po Veselovem umiku dobila kakršnokoli zagotovilo, da bo kandidatura Kos uspešna, je Arčon odgovoril, da je odločitev v rokah predsednice Evropske komisije, ki lahko katerega od kandidatov zavrne. “Potem pa sledijo tudi zaslišanja pred odbori Evropskega parlamenta, na katerih so že zavrnili kakšnega kandidata,” je pojasnil Arčon.

Po njegovih besedah si želi vlada kandidaturo Marte Kos potrditi do srede, ko bo von der Leyen v Bruslju uradno predstavila komisarske kandidate in razdelitev resorjev. “Pomembno je, da se obnašamo odgovorno in da Slovenija že v sredo pošlje predlog kandidatke v Bruselj,” je dejal Arčon in dodal, da zaslišanje komisarske kandidatke v državnem zboru pričakuje danes oziroma v torek.

A to se očitno ne bo zgodilo, saj predsednik omenjenega parlamentarnega odbora iz vrst SDS Franc Breznik sklic seje odbora napoveduje šele za petek. Kot je poudaril Breznik, je namreč državni zbor avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije, kandidatki pa da bo verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave.

Arčon je sicer dejal, da lahko Slovenija v Bruselj ime kandidatke pošlje tudi po sredi in da to ne bo vplivalo na resor, ki ga bo von der Leyen dodelila Sloveniji. Če bo to področje širitve EU, ki se je v zadnjih dneh omenjalo v medijih, bomo zadovoljni, je dodal podpredsednik vlade.

Na vprašanje, ali odstop Vesela predstavlja blamažo za Slovenijo, pa je Arčon odgovoril, da so tovrstne kritike po njegovem mnenju pretirane. “Zagotovo zaradi tega nismo bili veseli in zadovoljni, da smo se znašli v tej situaciji, ampak odzvali smo se odgovorno. Menim, da je Tomaž Vesel s tem pokazal svojo veličino, ko je zaznal ta splet okoliščin med njim in predsednico Evropske komisije,” je poudaril Arčon in dodal, da je Kos primerna in dostojna kandidatka za evropsko komisarko.

Zamere iz preteklosti niso vplivale na izbiro kandidatke

Informacije, da si predsednik vlade na komisarskem mestu želi Marto Kos, so se v političnih krogih pojavile takoj po Veselovem odstopu od kandidature. V preteklih dneh je bilo sicer mogoče slišati vprašanje, ali Kos ustreza kriterijem, kakršne je za komisarje postavila von der Leyen oziroma ali bi slednja tako kot že v primeru Vesela nasprotovala tudi njeni kandidaturi.

Von der Leyen je namreč kot merilo kompetentnosti za komisarje izpostavila izkušnje na visokih političnih ali diplomatskih funkcijah. Kos političnih položajev doslej ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici. Arčon je dejal, da je prepričan, da ima Kos potrebne kompetence, ki jih pričakuje von der Leyen: “Marta Kos pozna slovenski politični prostor, v preteklosti je bila direktorica urada vlade za informiranje ter uspešna diplomatka v Nemčiji in Švici.”

Predsednik vlade je Marti Kos mesto evropske komisarke ponujal že letos spomladi, a bi morala tedaj prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah. Njegovo ponudbo je takrat zavrnila in dejala, da je njena odločitev dokončna. Ob tem so v njenih krogih poudarjali, da premierju Golobu preprosto ne zaupa več.

Do razhoda med Marto Kos ter Golobom in največjo vladno stranko je prišlo nekaj mesecev po parlamentarnih volitvah leta 2022. Marta Kos je bila takrat kandidatka Gibanja Svoboda na predsedniških volitvah, a se je še pred začetkom kampanje iz predsedniške tekme umaknila. Tedaj je bilo mogoče slišati, da se za takšno potezo ni odločila sama, ampak da je dobila ultimat premierja Goloba in da je bila odstopljena.

Marta Kos (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Dva tedna po umiku iz predsedniške tekme je Marta Kos najprej odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda, iz največje vladne stranke pa je izstopila po tem, ko je morala iz vlade oditi notranja ministrica Tatjana Bobnar. Na vprašanje, kako je mogoče, da omenjena nesoglasja niso vplivala na izbiro komisarske kandidatke, je Arčon odgovoril, da je v ospredje vedno treba postaviti interes države in da politične prihodnosti ni mogoče graditi na zamerah iz preteklosti.

Tanja Fajon: Moje ime s strani vodstva SD ne bo na mizi

Čeprav je premier Golob koalicijske partnerje pozval, naj razmislijo o možnih komisarskih kandidatkah, je vlada danes odločala samo o eni kandidatki. Poleg Marte Kos so v političnih krogih kot potencialno kandidatko za evropsko komisarko omenjali tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ki pa je po informacijah N1 vodstvu SD že dala vedeti, naj z njenim imenom ne operirajo kot z rezervo. Stranki naj bi med drugim tudi sporočila, da si nikoli ni želela kandidirati za evropsko komisarko.

Tanja Fajon je pred sejo vlade to potrdila in poudarila, da ni kandidatka za komisarko. “Moje ime s strani vodstva SD zagotovo ne bo na mizi, želim pa tistemu, ki bo v zadnjem trenutku reševal ugled Slovenije, veliko sreče,” je dejala zunanja ministrica in dodala, da v SD za komisarsko mesto ne bodo predlagali nobenega imena. Na vprašanje, ali je Marta Kos dobra kandidatka za komisarko, Tanja Fajon ni neposredno odgovorila, dejala je samo, da “Sloveniji želi srečo”.

V najmanjši vladni stranki Levici pred sejo vlade prav tako niso komentirali, ali je Marta Kos dobra kandidatka za evropsko komisarko. Koordinatorica stranke Asta Vrečko je po seji vlade povedala, da se bodo s kandidatko srečali in pogovorili danes, potem pa se bodo lahko tudi ustrezno odločali in glasovali o njeni kandidaturi.

Na vprašanje, ali je Levica imela svojega kandidata za komisarja, je Vrečko odgovorila, da so v stranki počakali na predlog predsednika vlade, saj ima največja vladna stranka prednost in tudi odgovornost, da predlaga kandidata za komisarja. Arčon je sicer dejal, da je premier Golob Vrečko in predsednika SD Matjaža Hana pred sejo vlade seznanil s kandidaturo Kos ter da bo kandidatka danes in jutri na voljo za pogovore s predstavniki poslanskih skupin.

Janša o kandidaturi Kos: Daleč smo padli

Predsednik SDS Janez Janša je bil na družbenem omrežju X kritičen do komisarske kandidature Marte Kos. Kot je izpostavil, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prejšnjega kandidata za komisarja Tomaža Vesela domnevno zavrnila zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj. “Kakšne pa so te izkušnje pri gospe Marti Kos? Sodelovanje z Udbo? Članstvo v Forumu21? Politično imenovanje za veleposlanico? LGTB? Klientelistična povezava s POPTV? Daleč smo padli,” je poudaril Janša in dodal, da se vlada s SDS kot zmagovalko junijskih evropskih volitev v Sloveniji ni posvetovala o predlogu za člana Evropske komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje