Marta Kos zopet zaupa premierju Golobu, v Gibanje Svoboda se ne bo vrnila

Slovenija 09. Sep 202418:11 12 komentarjev

Zaupanje med Marto Kos in premierjem Robertom Golobom je spet oživelo. To je po tem, ko je vlada potrdila njeno kandidaturo za evropsko komisarko iz Slovenije, povedala Marta Kos. Soglasje h kandidaturi, ki ga je podpisala, nosi datum 7. september, po prepričanju naših virov pa Kos soglasja ne bi dala, če slovenska stran ne bi dobila namigov predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da z novo izbiro kandidatke soglaša.

“Vesela in počaščena sem, da me je vlada danes soglasno imenovala za kandidatko za članico Evropske komisije,” je po današnji seji vlade dejala Marta Kos. Poudarila je, da kot prepričana Evropejka čuti veliko odgovornost, najprej do Slovenije, nato pa tudi do Evropske unije. “Pred EU so številni izzivi in lahko bom sodelovala pri njihovem reševanju,” je dodala.

Iz teh besed je mogoče razbrati prepričanje Marte Kos, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki prvega kandidata Slovenije Tomaža Vesela ni želela v svoji komisarski ekipi, z novo izbiro slovenske vlade zadovoljna. In da se ji na pristojnem odboru Evropskega parlamenta obeta zelena luč.

Na vprašanje, ali ima torej že kakšno potrditev, da von der Leyen s tokratno vladno izbiro soglaša, je Kos odgovorila, da je sama nima, če jo ima predsednik vlade, pa ne ve. A so naši viri prepričani, da Marta Kos na kandidaturo ne bi pristala, če von der Leyen slovenskemu premierju Robertu Golobu ne bi dala vedeti, da je tokratni predlog zanjo sprejemljiv. Ob tem spomnimo, da je predsednica Evropske komisije vladajočim jasno sporočila, da od Slovenije pričakuje kandidatko.

Soglasje h kandidaturi podpisala že v soboto

Marta Kos je danes tudi povedala, da je bila h kandidaturi za evropsko komisarko povabljena v petek popoldne, torej tedaj, ko je bil tudi uradno sporočen Veselov umik. Ob tem je še dejala, da je soglasje h kandidaturi predsedniku vlade izročila danes zjutraj. Vendar pa soglasje, ki ga je podpisala Marta Kos, nosi datum 7. september, to pa je bila sobota.

Nova kandidatka slovenske vlade za evropsko komisarko pričakuje, da se bosta s predsednico Evropske komisije v kratkem slišali oziroma videli – odvisno tudi od tega, kdaj bo opravila zaslišanje pred državnozborskim odborom za zadeve EU. V Gibanju Svoboda so pričakovali, da bo do seje tega odbora prišlo že danes oziroma jutri, a se je njegov predsednik Franc Breznik iz SDS odločil, da z zaslišanjem ne bo hitel in da bo sejo sklical za petek. To je utemeljil z besedami, da je državni zbor avtonomen organ, ki se – v nasprotju s servilnostjo vlade – ne bo podrejal željam von der Leyen.

Eno osrednjih vprašanj, ki se pojavlja ob kandidaturi Marte Kos, je, kako sta uspela s predsednikom vlade Golobom zgladiti nesoglasja, ki so njun odnos obremenjevala vse od umika nekdanje podpredsednice Gibanja Svoboda iz tekme za predsednico države. Odgovor Marte Kos na to vprašanje je bil kratek. “Zaupanja po zgodbi s predsedniško kampanjo ni bilo več, zdaj pa je,” je dejala. S čim je uspelo premierju Golobu zopet pridobiti njeno zaupanje, ni želela razkriti.

Potrebe, da bi se ponovno včlanila v Gibanje Svoboda, Marta Kos ne vidi. Kot je dejala, jo je na komisarsko mesto predlagala vlada in ne stranka, proevropsko usmerjenost pa da izkazujeta tako Gibanje Svoboda kot tudi ona sama. Bo pa po vsej verjetnosti sodila v komisarsko kvoto liberalcev (Renew).

Opozicija bolj naklonjena Veselu kot Kos

Kateri resor bi ji lahko pripadel, Kos ni želela ugibati. Za ponazoritev izbire resorja je uporabila prispodobo trikotnika. En kot po njenih navedbah predstavlja to, kaj je pomembno za Slovenijo, drugi kot, kje se lahko Slovenija v Evropski komisiji izkaže, tretji kot pa področje, na katerem so njene kompetence največje.

Marta Kos se je danes že predstavila koalicijskim poslanskim skupinam, v prihodnje pa se namerava tudi opozicijskima SDS in NSi. Na vprašanje, kako odgovarja na očitke opozicije, da nima dovolj političnih izkušenj, pa je odgovorila, da se bo o tem z opozicijo pogovorila, ko bo obiskala njuni poslanski skupini.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Von der Leyen je na novinarski konferenci prejšnji teden kot merilo kompetentnosti za člane in članice kolegija Evropske komisije izpostavila izkušnje na visokih političnih oziroma izvršilnih funkcijah, kot so premier, minister in namestnik ministra, ali pa vsaj izkušnje na visokih diplomatskih funkcijah oziroma visokih funkcijah v kateri od institucij EU.

Marta Kos doslej političnih oziroma izvršilnih funkcij ni zasedala, zagovorniki njene kandidature pa poudarjajo, da bi lahko njeno vodenje veleposlaništev v Nemčiji in Švici ustrezalo kriteriju von der Leyen o izkušnjah na visokih diplomatskih funkcijah.

V opozicijskih vrstah je sicer zaznati manjšo naklonjenost Marti Kos, kot jo je užival prejšnji kandidat Tomaž Vesel. Spomnimo, da so se poslanci SDS in NSi na seji parlamentarnega odbora za zadeve EU pri glasovanju o njegovi kandidaturi vzdržali. Tokrat prvak NSi Matej Tonin ni izključil, da bo njihova poslanska skupina pri predstavitvi Kos pritisnila tipko proti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje