Tonin po ponovni izvolitvi na čelo NSi: Naše poslanstvo bo menjava oblasti

Slovenija 19. Okt 202416:11 0 komentarjev
Matej Tonin, NSi, Nova Slovenija
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

Nova Slovenija je dobila novega oziroma starega predsednika stranke. To je že četrtič zapored postal Matej Tonin, ki je na volilnem kongresu stranke prejel 235 glasov članov, glasovnico pa je oddalo 274 članov stranke. Tudi tokrat je bil edini kandidat za predsednika NSi, ob odsotnosti nekaterih vidnih članov stranke, ki so bili v preteklosti kritični do njegovega vodenja Nove Slovenije, pa Tonin na tokratnem kongresu ni bil deležen javnih kritik članov stranke.

Matej Tonin je bil na 18. kongresu Nove Slovenije v Škofji Loki še četrtič izvoljen za predsednika stranke. Zanj je glasovalo 235 članov, oddanih je bilo 274 glasovnic, 39 jih je bilo neveljavnih.

Vnovična izvolitev ni presenečenje, Tonin namreč pri prizadevanjih za nov mandat tudi tokrat ni imel izzivalca. Na čelo stranke se je prvič zavihtel leta 2018. V svojem nagovoru po izvolitvi se je zahvalil članom stranke, ki so mu namenili 85,8 odstotka glasov na volitvah. “Ta odstotek mi po šestih letih na čelu stranke veliko pomeni. Pomeni, da smo se s skupnimi močmi podajali v prave smeri in prave poti,” je dejal Matej Tonin, ki se je za vso podporo v teh letih zahvalil svoji družini.

Kot ključen cilj in poslanstvo za prihodnje dve leti je navedel menjavo aktualne oblasti. “Leta 2026 se morajo stvari v naši državi spremeniti. Skupaj z ekipo bomo trdo delali, ob tem pa bomo v ospredje postavili interese Slovenije in ne lastnih interesov, da bo naša domovina spet lahko zadihala in stopila na pravo pot. To bo naša prva politična prioriteta v naslednjih dveh letih,” je izpostavil prvak NSi.

Članom stranke je dejal, da je krščanska demokracija “zadnji branik pred vsemi norostmi” sodobnega časa in tudi pred “noro Golobovo vlado”.

Kongres NSi, Nova Slovenija
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

Kongres je danes izvolil tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča stranke. Podpredsednikov stranke in glavnega tajnika po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Skladno z danes potrjenimi spremembami in dopolnitvami statuta bo vse tri podpredsednike na predlog predsednika imenoval svet stranke. Doslej pa je veljalo, da na tak način imenujejo dva podpredsednika, tretjega pa so volili člani stranke zunaj meja Slovenije.

NSi tudi o gospodarskem in socialnem programu stranke

NSi je na kongresu s kongresno izjavo Odgovor za prihodnost obeležila deset let gospodarskega programa in predlagala ključne ukrepe za gospodarski uspeh Slovenije. Sprejeli pa so tudi socialni program stranke NSi za vsakega in za vse, ki kot ključne temelje socialne varnosti izpostavlja sistemske ukrepe na več področjih.

Na podlagi svojega gospodarskega programa tako vladi predlagajo ukrepe na treh ključnih področjih. Za krepitev srednjega sloja predlagajo postopno zvišanje splošne dohodninske olajšave na 7500 evrov in opustitev davčne reforme, ki bo po njihovem mnenju uničila sistem normirancev.

V okviru zagotavljanja vrhunskega poslovnega okolja se zavzemajo za postopno uvedbo razvojne kapice, elektronsko državljanstvo za tuja podjetja ter davčne počitnice za nova inovativna in zagonska podjetja. Prav tako predlagajo povečanje vlaganj državnega sektorja v raziskave in razvoj na odstotek bruto domačega proizvoda, ustanovitev nacionalnega sklada za razvoj talentov in uvedbo razvojnih peskovnikov za nove tehnologije.

Med rešitvami za sodobne izzive socialne države navajajo “kulturo življenja”; ustvariti želijo družbo, ki je prijazna do družin in v kateri so otroci dobrodošli. To bi dosegli z ukrepi, kot so zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane ter izvzetje obroka posojila oziroma najemnine za nepremičnino iz osnove za določitev plačila vrtca. Napovedujejo tudi prizadevanje za čim bolj univerzalen otroški dodatek.

Zavzemajo se za dostopen, pregleden in hiter sistem socialnih transferjev za tiste, ki pomoč potrebujejo, ter preprečevanje neupravičenih izplačil socialnih prejemkov s preverjanjem dejanskega stanja tudi na terenu. Napovedujejo tudi prenovo pokojninskega sistema za dostojne pokojnine za vse ter redno usklajevanje pokojnin in odpravo preteklih krivic.

Tonin že četrtič brez izzivalca in brez javnih kritik

Že pred kongresom je bilo jasno, da nihče od vidnih predstavnikov stranke ne bo stal nasproti Toninovi ponovni izvolitvi. Kot možnega kandidata za vodenje Nove Slovenije se je sicer omenjalo poslanca in nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki pa je že pred kongresom podprl Toninovo kandidaturo.

“Imamo politične ambicije, zagotovo, ampak sem ta trenutek tudi sam ocenil, da je prav, da Matej Tonin nadaljuje s predsedovanjem NSi,” je Vrtovec dejal pred kongresom. Vrtovec, sicer tudi predsednik sveta stranke, je v svojem kongresnem nagovoru članom stranke pozval tudi k predčasnim volitvam.

Da se mora stranka konsolidirati okoli predsednika Mateja Tonina, je pred kongresom poudaril tudi vodja poslancev Janez Cigler Kralj, ki tudi sodi v ožji krog morebitnih kandidatov za predsednika Nove Slovenije v prihodnosti. Matej Tonin na kongresu ni bil deležen kritih iz strankinih vrst, prav tako ni bilo slišati očitkov, da bi njegova funkcija evropskega poslanca na kakršenkoli način vplivala na njegovo delovanje kot predsednika stranke.

Nova Slovenija, NSI, kongres
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

Na kongresu je sicer manjkalo kar nekaj vidnih članov stranke, ki so bili v preteklosti že kritični do Toninovega vodenja stranke. Med njimi je tudi soustanovitelj stranke in evropski poslanec Lojze Peterle, ki je bil kritičen predvsem do Toninovega zavračanja možnosti za sodelovanje z vlado pod vodstvom Janeza Janše. Junija je za N1 tudi dejal, da sam Tonina več ne vidi na čelu NSi. Tudi nekdanje predsednice stranke in evropske poslanke Ljudmile Novak ni bilo na kongres. In ni skrivnost, da sta se Novak in Tonin v zadnjih letih večkrat znašla na nasprotnih bregovih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!