Ministrstvo odgovarja na kritike – skupaj s stroko, ki jih je kritizirala

Slovenija 04. Jul 202420:13 6 komentarjev
Pretep
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kampanja za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu, ki jo vodi ministrstvo za digitalno preobrazbo, je bila zaradi sporočil na plakatih deležna kritike strokovnjakov, zato so na ministrstvo naslovili pismo s svojimi pomisleki glede kampanje in pozivom, da plakate umaknejo. V današnji skupni izjavi ministrstva in Društva psihologov Slovenije, ki je bilo pobudnik pisma, so zapisali, da je prišlo do razhajanj v razumevanju kampanje pri dosegu ciljne skupine otrok. Na ministrstvu že načrtujejo skupen sestanek s podpisniki omenjenega pisma.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo se je v skupni pisni izjavi z Društvom psihologov Slovenije odzvalo na kampanjo o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu, katere nosilec je prav ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Kot smo poročali na N1, so bili v sklopu kampanje izdelani tudi plakati, ki so se pojavili na nekaterih oglasnih panojih, vrtcih in šolah po državi. V Društvu psihologov Slovenije in nekaterih ostalih organizacijah so na ministrstvo in ostale sodelujoče v kampanji naslovili pismo, v katerem so opozorili na sporočila, zapisana na plakatih. Po mnenju podpisnikov pisma bi lahko namreč ta imela nasproten učinek od želenega. V pismu pa so ministrstvo pozvali tudi k umiku zanje spornih plakatov.

V današnji skupni pisni izjavi ministrstva in društva psihologov so zapisali, da so ugotovili, da “ozaveščenost pomembno vpliva na prepoznavo in obravnavo medvrstniškega nasilja in sovražnega govora ter hkrati odpira prostor za pogovor o odzivih na tovrstne pojave”.

“Ugotavljamo, da je do naših razhajanj v razumevanju kampanje prišlo pri dosegu ciljne skupine otrok in mladostnikov znotraj izobraževalnih zavodov – osnovne in srednje šole – kjer bi sporočilnost kampanje lahko dosegla napačno razumevanje s strani te ciljne skupine,” piše v skupni izjavi.

Poudarili so, da si zato na ministrstvu za digitalno preobrazbo kot podpisniki omenjenega pisma prizadevajo za skupen dialog, ki bo ciljni skupini, torej otrokom in mladostnikom, ponudil varen prostor za razmislek in pogovor o tematiki in problematiki medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

Z željo, da bi okrepili sodelovanje in izboljšali tovrstne komunikacijske kampanje, tako obstoječo kot tudi prihodnje, so že začeli dialog.

“Konkretno se dogovarjamo za skupen sestanek, kjer bomo preverili možnosti rešitve, da bi za ciljno skupino otrok in mladostnikov dosegli želeni učinek in spodbudili pozitiven odziv tako strokovnih organizacij kakor pedagoških zavodov,” so zapisali.

Ob koncu so dodali, da verjamejo, da bodo s skupnimi znanji in izkušnjami v slovenski prostor doprinesli – še posebej v izobraževanju – več strpnosti, solidarnosti ter medsebojnega razumevanja in spoštovanja.

Odziv Društva psihologov Slovenije

“Podpisniki odziva podpiramo kampanje za preprečevanje nasilja in sovražnega govora. Namen našega odziva je bil zmanjšati izpostavljenost otrok in mladostnikov neustrezno pripravljenim plakatom, ki so del kampanje, zato smo v našem pozivu, ki smo ga naslovili na pristojne institucije in podpornike kampanje, pozvali k umiku neprimernih plakatov,” pa so v odzivu na medijsko poročanje o kampanji Premisli, nato stisni zapisali v Društvu psihologov Slovenije.

Pismo, ki so ga naslovili na ministrstvo, so podpisali Društvo psihologov Slovenije, Zbornica kliničnih psihologov Slovenije, Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič z Univerze na Primorskem in NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje