Med otroškim letovanjem v Poreču vzgojitelj s fizično silo nad 12-letnika

Otroško letovanje
Otroci na morju. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na letovanju otrok v Poreču je vzgojitelj uporabil fizično silo, da je obvladal 12-letnika. Na Zvezi prijateljev mladine Maribor, ki organizira letovanje otrok, pravijo, da se je to zgodilo prvič in da dogodek obžalujejo. Po napadu so vzgojitelja poslali domov, o dogajanju pa obvestili starše in policijo.

Prejšnji teden se je med 11-dnevnim letovanjem otrok v počitniškem centru VIRC Poreč zgodil incident, v katerem je vzgojitelj fizično napadel 12-letnega fanta. Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, ki je organizirala letovanje, pravi, da počitnice za otroke v Poreču izvajajo že 36 let, a da se jim kaj takega še ni zgodilo. Njihovega letovanja se vsako leto udeleži več kot 1.600 otrok s skupaj več kot 200 spremljevalci in vzgojitelji. Javnost so o dogodku obvestili na svoji spletni strani.

Sekretar zveze Božidar Raušl je v zapisu pojasnil, da se je incident zgodil v ponedeljek, ko je eden od vzgojiteljev “neprimerno reagiral” na kršitev hišnega reda. 12-letnik, sicer učenec 6. razreda osnovne šole, je z vpitjem motil prisotne v bivalnem delu doma. Vzgojitelj je uporabil fizično silo. “Vzgojitelj, ki sicer ni bil matični vzgojitelj skupine otrok, je pri reakciji na otrokovo obnašanje uporabil fizično silo, kar je skrajno neprimerno. Ravnanje ocenjujemo za zavržno.”

Zveza je takoj po dogodku vzgojitelja poslala domov. Vodstvo mu je izreklo tudi interno prepoved sodelovanja in udeležbe na letovanjih ter drugih programih ZPM Maribor.

Prav tako so takoj po dogodku o njem obvestili starše. Napadenemu otroku in njegovim staršem so se opravičili. Po zdravniškem pregledu in pogovoru vodstva s starši se je 12-letnik odločil, da bo letovanje nadaljeval.

Dogodek prijavili tudi na policijo

Dogodek so prijavili tudi policiji. “Zveza prijateljev mladine Maribor je začela postopke, ki jih ima opredeljene v svojem Kodeksu etičnih načel vzgojiteljev na področju letovanja, prav tako smo incident prijavili pristojni Policijski postaji v Mariboru,” je dodal Raušl. Policija bo razgovore opravila, ko se bo otrok vrnil z letovanja.

Zveza incident zelo obžaluje. Meni, da meče slabo luč na njeno organizacijo in vse dosedanje delo, vodstvo in vzgojitelje. Raušl je poudaril, da sta jim varnost in dobro počutje otrok vedno na prvem mestu in da njihovi vzgojitelji pred odhodom na letovanje opravijo 14 ur strokovnih predavanj, nato pa še posamične razgovore s pedagoškim vodstvom izmene letovanja.

“V svoji 71-letni zgodovini ne pomnimo takšnega incidenta, zato nas je še toliko bolj pretresel, saj vsako leto uspešno organiziramo široko paleto mestnih programov in letovanj za otroke,” je končal zapis.