Znane podrobnosti nesreče gorskih policistov, na katere je padla velika skala

Slovenija 21. Okt 202417:22 > 18:54 8 komentarjev
Reševanje poškodovanih policistov
Reševanje poškodovanih policistov (Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije)

Malo pred 13. uro se je v skalni grapi grebena Na možeh nad Zelenico med usposabljanjem policistov Gorske policijske enote zgodila nesreča. Odlomila se je velika skala, ki je najprej zgrmela na policistko, ki je bila okoli deset metrov nižje, nato pa na policista, ki je bil takrat pod njo. Tretji policist, ki je bil ravno na vstopu v grapo, se je pravočasno umaknil, a ga je kamen zadel v predel obraza. Zaradi zahtevnosti terena, poškodb in mejnega območja so bili aktivirani tako slovenski kot avstrijski reševalci ter več posadk helikopterjev.

Z generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da sta se v nesreči med usposabljanjem, ko se je odlomila velika skala, poškodovala dva policista in policistka. Skala je po besedah generalnega direktorja policije Senada Jušića najprej zadela policistko, ki se je takrat nahajala približno deset metrov nižje v grapi, in policista, ki je bil pod njo. Oba so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Tretji policist, ki je bil takrat na vstopu v grapo, se je pravočasno umaknil, a ga je kamen zadel v predel obraza. Policist je lažje poškodovan, vsi trije pa so že v domači oskrbi. V bližini sta bila sicer še dva policista, ki pa sta se pravočasno umaknila in nista poškodovana.

Zaradi zahtevnosti terena, poškodb in mejnega območja so bili aktivirani tako slovenski kot tudi avstrijski reševalci ter več posadk helikopterjev, ki so izvedle reševanje. Prve okoliščine po besedah Jušića kažejo, da je šlo za nesrečo, z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin dogodka pa policisti še nadaljujejo.

“Policija bo nesrečo obravnavala na enak način, kot obravnava tudi ostale tovrstne dogodke. Zato so aktivirani policisti Gorske policijske enote iz druge policijske uprave, ki bodo opravili ogled in zbrali obvestila. Obveščene so tudi druge pristojne službe,” so pojasnili na GPU.

Reševanje poškodovanih policistov Reševanje poškodovanih policistov
Reševanje poškodovanih policistov (Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije)
reševanje v gorah reševanje v gorah
Foto: GPU
Reševanje poškodovanih policistov Reševanje poškodovanih policistov
Reševanje poškodovanih policistov (Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije)

Uspešno okrevanje in čimprejšnjo vrnitev sta poškodovanim zaželela tako Jušić kot tudi notranji minister Boštjan Poklukar, in se reševalcem zahvalila za hitro ter učinkovito reševanje.

V GPU pa so poudarili še, da so vaje v gorah za pripadnike gorske enote slovenske policije nujno potrebne, saj gre za enoto, ki izvaja reševanja in naloge z najvišjo stopnjo tveganja v gorah. “Pripadniki te enote so bili med drugim aktivno vključeni tudi v lanskoletne poplave in so del stalne dežurne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah,” so zapisali.

Današnja gorska nesreča sicer ni edina z udeležbo policistov. Leta 1997 je med usposabljanjem pod Okrešljem umrlo pet gorskih reševalcev, med njimi tudi policist Mitja Brajnik. V njegov spomin vsako leto prirejajo Brajnikov memorial.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje