Mešanje cepiv priporočljivo, a na lastno odgovornost

Koronavirus 15. Jul 202113:12 > 13:26 4 komentarji
Cepiva proti covid-19
Bobo

Tisti, ki so prejeli prvi odmerek vektorskega cepiva AstraZenece, se lahko v drugo cepijo s cepivom mRNA, torej cepivom podjetij Pfizer/Biontech ali Moderna. Zdravniki to celo priporočajo, morajo pa posamezniki, ki se odločijo za mešanje cepiv, podpisati posebno izjavo.

Pri nas smo doslej po podatkih NIJZ s prvim odmerkom AstraZenece cepili 166 tisoč ljudi, z drugim pa 143 tisoč. Med prvim in drugim odmerkom naj bi minilo 12 tednov, s čimer se zagotavlja največja učinkovitost. Toda v zadnjih mesecih so se že pojavili izsledki raziskav, ki kažejo, da je zaščita boljša, če po prvem odmerku vektorskega cepiva drugič prejmemo cepivo mRNA.

Cepljenje s tako mešanico cepiv je omogočeno tudi v Sloveniji, morajo pa posamezniki, ki se za to odločijo, podpisati posebno izjavo: “Izjavljam, da se zamenjava cepiva opravi na mojo željo in s podpisom na tem obrazcu podajam soglasje, da želim za drugi odmerek prejeti mRNA cepivo ter sprejemam odgovornost za svojo odločitev.”

Lahko se odločijo ali za cepivo podjetij Pfizer/Biontech ali Moderne. V primeru take odločitve naj bo minimalen presledek med odmerkoma štiri tedne, priporoča NIJZ.

Pri takem mešanju gre namreč za uporabo zunaj okvira dovoljenja za promet (tako imenovano ‘off-label’ uporabo). V navodilih proizvajalcev cepiv je navedeno, da je priporočljivo za drugi odmerek uporabiti cepivo istega proizvajalca kot za prvi odmerek.

Podatkov, koliko ljudi se je odločilo za tako kombinacijo, na NIJZ še niso zbrali.

Boljša učinkovitost, več stranskih učinkov

“Študije kažejo, da je učinkovitost večja, če najprej prejmeš AstraZeneco in potem cepivo mRNA, je pa nekoliko več stranskih učinkov, in na to morajo biti ljudje pozorni oziroma opozorjeni,” nam je povedala vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar.

Dodala je, da vsakomur, ki jo vpraša, ali naj raje vzame drugi odmerek AstraZenece ali cepivo mRNA, svetuje drugo.

Cepivo mRNA NIJZ priporoča tudi za nosečnice, saj je zanje trenutno na voljo največ podatkov o varnosti in učinkovitosti. Tudi če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva AstraZenece, zanosi, se za drugi odmerek uporabi mRNA cepivo.