Meteorolog o vremenu med počitnicami: nas res čaka izrazita ohladitev?

Slovenija 23. Okt 202405:15 1 komentar
Jesen v Ljubljani
Foto: PROFIMEDIA

Bližajo se krompirjeve počitnice, zato se marsikdo sprašuje, ali nam bo vreme v prihodnjih dneh naklonjeno. Kot je za N1 povedal meteorolog agencije za okolje Jure Cedilnik, se bo oblačnost, ki nas bo prekrivala naslednje tri dni, v soboto začela trgati. Nato pa sta možna dva različna scenarija – eden predvideva tudi ohladitev in prvo jesensko slano marsikje po nižinah.

Oslabljen anticiklon, ki je nad osrednjo Evropo in večjim delom Balkana, se počasi umika proti vzhodu. Danes popoldne in v noči na četrtek nas bo dosegla oslabljena fronta, ki bo prinesla nekaj rahlega dežja. Ta se bo od zahoda razširil nad večji del države. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju 14 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 15 do 18, na Primorskem ob šibki burji do 22 stopinj Celzija. Tudi jutri in v petek bo še večinoma oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, kažejo napovedi Agencije RS za okolje (Arso).

Po turobni in vlažni sredini tedna se bo v soboto začela oblačnost trgati v večjem delu Slovenije. “Verjetno se bo v soboto čez dan pokazalo tudi nekaj sonca. Tudi dnevne temperature bodo lahko spet blizu 20 stopinj Celzija. Nedelja bo bistveno bolj sončna z nekaj jutranje megle,” je za N1 povedal meteorolog Arsa Jure Cedilnik. Glede na aktualne vremenske napovedi kaže, da bo tudi ponedeljek še sončen, že v torek pa nas bo dosegla manjša motnja, ki bo po besedah prognostika prehodnega značaja. “V sredo in četrtek bo znova več sonca,” je dodal.

Vremenske napovedi za več kot tri dni so sicer negotove, kaže pa, da bi se lahko naslednji teden zgodila dva scenarija. “Morda se bo ohladilo in bo bolj sveže, lahko pa tudi ne. Za zdaj je še negotovo, kakšen bo razvoj vremena do takrat, saj je za tako daleč vnaprej težko napovedovati,” je poudaril Cedilnik.

Ob omenjeni ohladitvi bi se jutranje temperature lahko spustile vse do ledišča tudi po nižinah v notranjosti Slovenije. A najnovejši izračuni te možnosti zmanjšujejo: “Po zadnjih napovedih kakšnega izrazitega mraza ali padavin v obliki snega ni videti. V dnevih okoli 1. novembra celo kaže na kar nekaj sonca,” je še poudaril Cedilnik. Dodal je, da se bo konec prihodnjega tedna vreme nekoliko ustalilo. “Temperaturno izrazitih sprememb ne bo, mogoče bo le za malenkost hladneje zjutraj, ampak ne bistveno,” je za N1 še povedal Cedilnik.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje