Meteorologi: Poletja je konec. Prihajata izjemna ohladitev in obilo dežja

Slovenija 09. Sep 202415:42 0 komentarjev
Dež
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

S prihodom padavin, ki so zajele Slovenijo, smo z vročim vremenom letos po besedah meteorologov agencije za okolje, kot kaže, opravili. V četrtek nas bo od severa dosegla hladna fronta, ki prinaša izrazitejšo ohladitev. V petek se bo živo srebro v notranjosti države tako povzpelo le do 15 stopinj Celzija.

Poletja, ki si je letos prislužilo neslavni naziv enega najbolj vročih v zgodovini meritev, je konec. Kot so na Facebooku zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), smo z vročim vremenom v letošnjem letu, kot kaže, opravili.

Še včeraj smo sicer nekje po Sloveniji izmerili poletne temperature – v Lendavi se je ogrelo do 31,8 stopinje Celzija, v Črnomlju 31,3 stopinje Celzija in v Jeruzalemu 31,1 stopinje Celzija.

Do srede bo temperatura zraka še blizu povprečja za ta čas, potem pa se bo, tako meteorologi, izraziteje ohladilo. “V petek bodo najvišje temperature v notranjosti verjetno le od 10 do 15, v nekoliko višjih legah pa bodo celo ostale pod 10 stopinj Celzija,” so zapisali.

V četrtek nas bo dosegla hladna fronta

Kakšno bo vreme v naslednjih dneh? Na vreme pri nas bosta vplivali območji z visokim zračnim tlakom, ki bosta vztrajali nad severovzhodno Evropo in delom Atlantika. To pa bo omogočilo, da se bo v sredo in četrtek izrazita zaloga hladnega zraka s severa prek Britanskega otočja spustila daleč v Sredozemlje. “Ker gre za blokadno situacijo, bo višinsko jedro hladnega zraka nad Sredozemljem in srednjo Evropo lahko vztrajalo dalj časa,” so dodali.

Po današnji prehodni ohladitvi in dežju, ki še ni povsod ponehal in se nam od zahoda bliža še en pas ploh in neviht, bo v sredo zapihal bolj vlažen jugozahodni veter. V noči na četrtek pa bo nad severnim Sredozemljem nastal ciklon. Jugozahodni zračni tok se bo okrepil. Padavine bodo sprva zajele zahodne kraje. Možne bodo nevihte.

V četrtek čez dan nas bo nato od severa dosegla hladna fronta, zapihal bo severovzhodnik. “Dež se bo okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Pričakujemo večjo količino padavin. Trenutno je še precejšnja negotovost, kako hitro se bo fronta pomikala prek Slovenije. Meja sneženja se bo spuščala. Zelo verjetno bo snežilo v visokogorju, lahko tudi precej nižje. Za petek kaže, da se bo ciklon pomaknil jugovzhodneje. Pihal bo severnik, na Primorskem burja. Težišče padavin se bo pomaknilo nad vzhodno Slovenijo,” so napovedali meteorologi.

Ob koncu tedna bo ob severnem vetru večja količina padavin padla na severni strani Alp. Za naše kraje pa je napoved po besedah vremenoslovcev še negotova. Verjetno bo topleje. Najvišje temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija.

Konec požarne ogroženosti v 19 občinah

Uprava za zaščito in reševanje je preklicala veliko požarno ogroženost v naravnem okolju, ki jo je s koncem avgusta razglasila v 19 občinah. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta z današnjim dnem v teh občinah prenehala izvajati poostren nadzor. Razglas o požarni ogroženosti je veljal za vse štiri obalne občine, Koper, Ankaran, Izolo in Piran, poleg tega pa so bile vključene še občine Ilirska Bistrica, Sežana, Postojna, Pivka, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba, so še sporočili z uprave.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!