Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Tudi letos je Hiša Franko prejela dve zvezdici, po eno pa šest slovenskih restavracij. Lanskim petim restavracijam z eno zvezdico se je pridružilo še Gostišče Grič. Treh zvezdic, kar je najvišja ocena, tudi letos ni prejela nobena slovenska restavracija.
Michelin je v Sloveniji restavracije prvič ocenjeval lani. Za prihod Michelinovih ocenjevalcev v državo in uvrstitev v znameniti vodnik je treba plačati, so pa ocenjevalci pri ocenjevanju povsem samostojni.
Letos se je petim lanskim dobitnikom ene zvezdice pridružilo še Gostišče Grič s kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Lani je sicer Gostišče Grič prejelo Michelinovo priznanje BIB GOURMAND (dobro razmerje med ceno in kakovostjo).
Katere restavracije so letos dobile zvezdice
TRI ZVEZDICE (izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja) ni prejela nobena slovenska restavracija.
DVE ZVEZDICI (odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek) je prejela restavracija Hiša Franko iz Kobarida, ki jo vodi kuharska mojstrica Ana Roš.
ENO ZVEZDICO (visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka) je dobilo šest slovenskih restavracij:
– Hiša Denk (Kungota, kuharski mojster Gregor Vračko),
– Pri Lojzetu (Vipava, kuharski mojster Tomaž Kavčič),
– Vila Podvin (Radovljica, kuharski mojster Uroš Štefelin),
– Dam (Nova Gorica, kuharski mojster Uroš Fakuč),
– Atelje (Ljubljana, kuharski mojster Jorg Zupan),
– Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom, kuharski mojster Luka Košir).
Michelinovo priznanje BIB GOURMAND (dobro razmerje med ceno in kakovostjo) je letos dobilo sedem slovenskih restavracij (dve manj kot lani):
– TaBar (Ljubljana),
– Na Gradu (Ljubljana),
– Jožef (Idrija),
– Gostilna Repovž (Šentjanž),
– Ruj (Dol pri Vogljah),
– Mahorčič (Rodik),
– Rajh (Murska Sobota).
Michelinovo priznanje THE PLATE MICHELIN (sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok) je letos dobilo 39 slovenskih restavracij (dve več kot lani: Landerik in Vila Planinka).
– Danilo (Škofja Loka),
– Gostilna Krištof (Kranj),
– Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem),
– B-Restaurant (Ljubljana),
– Maxim (Ljubljana),
– JB (Ljubljana),
– Separé (Ljubljana),
– AS (Ljubljana),
– Sushimama (Ljubljana),
– Harfa (Ljubljana),
– Vander (Ljubljana),
– Monstera Bistro (Ljubljana),
– Valvas’or (Ljubljana),
– Shambala (Ljubljana),
– Strelec (Ljubljana),
– CUBO (Ljubljana),
– Landerik (Ljubljana)
– Kendov Dvorec (Spodnja Idrija),
– Julijana (Bled),
– Pikol (Nova Gorica),
– Calypso (Nova Gorica),
– Hiša Krasna (Sežana),
– Gredič (Dobrovo v Brdih),
– Galerija okusov (Petrovče),
– Pavus (Laško),
– Gostilna Francl (Celje),
– Hiša Fink (Novo mesto),
– Otočec Castle (Otočec na Krki),
– Gostilna Vovko (Brusnice),
– Gostilna za Gradom (Koper),
– Restavracija hotela Marina (Izola),
– Hiša Torkla (Izola),
– Stara Gostilna (Piran),
– Sophia (Portorož),
– Rizibisi (Portorož),
– Ošterija Debeluh (Brežice),
– Sedem (Maribor),
– MAK (Maribor),
– Vila Planinka (Zgornje Jezersko).
Michelin GreenStar (zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu) je dobilo šest restavracij:
– Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
– Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
– Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
– Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
– Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič),
– Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin).
Vse skupaj je v Michelinovem vodniku opisanih 53 slovenskih restavracij.
Kaj pomenijo Michelinove zvezdice in priznanja:
– tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
– dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
– ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,– Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
– The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
– Michelin GreenStar – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.
Kako poteka ocenjevanje
Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih vodnikov na svetu. Restavracije nenapovedano obiščejo tuji ocenjevalci. Njihovi kriteriji ocenjevanja pa temeljijo na petih načelih:
– kakovost uporabljenih sestavin,
– mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik,
– osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji,
– vrednost za denar,
– doslednost med različnimi obiski.
Najprej samo proizvajalci gum, nato še ocenjevalci restavracij
Začetek Michelinovih zvezdic je povezan z osnovno dejavnostjo podjetja, in sicer proizvodnjo avtomobilskih pnevmatik. Brata André in Édouard Michelin sta leta 1900 objavila prvi vodnik po Franciji, v njem pa so bili zemljevidi, lokacije bencinskih črpalk, vulkanizerjev in tudi lokacije hotelov. Brata sta želela z vodnikom potencialnim kupcem približati avtomobilizem ter spodbujati povpraševanje po avtomobilih in seveda pnevmatikah.
Sčasoma se je prvotni vodnik razvil v dva vodnika, ki izhajata še danes, in sicer t. i. rdeči Michelin (vodnik po restavracijah) in t. i. zeleni Michelin (zbirka avtokart).
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje