Miha Kordiš vlaga predlog zakona, s katerim bi prepovedali dvoživke v zdravstvu

Slovenija 10. Sep 202416:33 19 komentarjev
Miha Kordiš
Foto: Borut Živulovič/BOBO

V Civilni iniciativi Glas ljudstva so kritični do sprememb, ki naj bi jih ministrstvo za zdravje vključilo v osnutek novele zakona o zdravstveni dejavnosti, saj da te odstopajo in ne prepovedujejo dvoživk v zdravstvu. Pripravili so svoj zakon, ki ga je prvi podpisal poslanec Miha Kordiš. Naslednji teden ga bodo vložili v državni zbor.

Iniciativa Glas ljudstva je pripravila svoj predlog zakona, ki natančno ločuje javno in zasebno zdravstvo.

Predlog zakona bodo naslednji teden, 17. septembra, v državni zbor vložili s prvopodpisanim poslancem Mihom Kordišem. Slednji je svoje koalicijske kolege pozval, da se pridružijo s svojimi podpisi.

K podpori predlogu zakona so koalicijske poslanke in poslance pozvali tudi v iniciativi. Pozvali so jih, naj jim v enem tednu sporočijo, ali nameravajo zakon podpreti in prispevati svoj podpis. Dodali so, da bodo predlog v vsakem primeru vložili, saj ga je podprl poslanec Kordiš.

Kot so v omenjeni iniciativi zapisali v sporočilu po novinarski konferenci, so člani in članice vladajoče koalicije jasno razmejitev javnega in zasebnega zdravstva obljubljali pred volitvami leta 2022, zapisali pa so jo tudi v koalicijsko pogodbo.

A osnutek novele zakona, ki ga pripravljajo na ministrstvu za zdravje in so ga v iniciativi pridobili, po njihovih navedbah še naprej dovoljuje delo javnih zdravnikov pri koncesionarjih, prepovedujejo ga zgolj pri zasebnikih brez koncesije. “Koncesionarji niso enaki javnim zdravnikom, temveč so zunanji zasebni izvajalci javnega sektorja, ki za razliko od javnih izvajalcev svobodno razpolagajo z dobičkom in jih regulira civilna in ne javna zakonodaja,” so zapisali v iniciativi Glas ljudstva.

Glas ljudstva Glas ljudstva
Foto: Glas ljudstva
Glas ljudstva Glas ljudstva
Foto: Glas ljudstva
Glas ljudstva Glas ljudstva
Foto: Glas ljudstva
Glas ljudstva Glas ljudstva
Foto: Glas ljudstva

Dodali so, da koncesionarji prav tako ne nosijo nikakršne odgovornosti za vzdržno delovanje celotnega sistema, ampak ga “s svojim prizadevanjem za dobičkom pospešeno finančno in kadrovsko izčrpavajo”.

Kot še eno veliko napako predloga so označili “nameravano legalizacijo plačevanja dela v javnem sektorju po podjemnih pogodbah”. Po njihovih podatkih ima na mnogih oddelkih več kot polovica zdravnikov poleg redne zaposlitve še podjemne pogodbe, za zneske, ki so nekajkrat višji od njihovih plač.

“Ohranjanje obstoja dvoživk in legalizacija podjemnih pogodb odpira pot procesu, v katerem bi javni zdravniki postali ‘svobodni zdravniki’ po modelu, ki ga že vrsto let predlaga zdravniška zbornica,” menijo v iniciativi. Ta predlog pa je bil, kot so zapisali, “že večkrat razkrinkan kot očitna pot v privatizacijo in kadrovsko rušenje javnega zdravstva za dodatne dobičke posameznikov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje