Milan Krek: Konec septembra morebiti tudi 2.000 okužb dnevno

Koronavirus 17. Sep 202112:45 > 15:14
Milan Krek
Borut Živulović/BOBO

Slovenija je v pandemiji ena od bolj prizadetih evropskih držav, je v uvodu današnje novinarske konference povedal direktor NIJZ Milan Krek. Zahod Slovenije je na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) obarvan temnordeče, vzhod države je še rdeč. Druge države, je povedal Krek, bodo verjetno odsvetovale potovanje v Slovenijo.

V Sloveniji še naprej raste vsakodnevno število na novo potrjenih primerov okužb. Do konca septembra lahko pridemo do 2.000 okužb dnevno, če se bo nadaljeval trenutni trend širjenja koronavirusa. Reprodukcijsko število zdaj znaša 1,28, kar pomeni, da “ni kaj lepega napovedati v tem trenutku”.

“Računamo, da bo vrh sredi oktobra, to je najbolj optimistična napoved,” je dodal direktor NIJZ Milan Krek in povedal, da podatki o hospitalizacijah kažejo, da začenjajo zbolevati starejši prebivalci Slovenije. Pred dvema dnevoma so med starejšimi od 65 let, ki so najbolj občutljivi za prebolevanje covida-19, potrdili 112 okužb, hospitalizacija med starejšimi od 65 let pa je bistveno pogostejša in se približuje 20 odstotkom.

Konec septembra se pričakuje, da bo med 120 in 150 zasedenih intenzivnih postelj s covidnimi bolniki. Meja vzdržnosti zdravstva je pri 160 zasedenih intenzivnih posteljah s covidnimi bolniki – po Krekovih ocenah bodo takrat, ko jih bo več, razmere krizne.

Še vedno prevladuje koronavirusna različica delta, ki je po kužnosti podobna ošpicam.

Zmanjkalo cepiva Janssen, drug teden pričakujemo nove dobave

V četrtek so v državi cepili 19.160 prebivalcev, kar je po Krekovih besedah zelo dober uspeh. Zadovoljni so tudi, da jim je doslej uspelo precepiti milijon prebivalcev, kar se v Sloveniji še ni zgodilo.

Trenutno je v državi na zalogi skupaj 718.600 cepiv proti covidu-19. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Težava je v tem, da v preteklih tednih niso prejemali rednih dobav tega cepiva, a s prihodnjim tednom pričakujejo redne dobave po 21.600 odmerkov na teden.