Milanović: Odnosi med državama so bili stabilni, ko je na oblasti Janša

Slovenija 26. Apr 202213:43 > 07. Maj 2022 16:51 10 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je na današnji izjavi za javnost komentiral volitve v Sloveniji, odnose med Slovenijo in Hrvaško – tudi če bo prihodnja ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon – ter to, zakaj bi moral biti vstop Hrvaške v schengen pravzaprav v interesu Slovenije. Po njegovem je vstop Hrvaške v schengen v interesu Slovenije, če pa ni tako, je prihodnjo slovensko vlado pozval, naj zaposli še 20.000 policistov, ki bodo varovali slovensko mejo pred t. i. nezakonitimi migranti. Dotaknil se je tudi Romunije in Bolgarije; to, da ti članici Evropske unije še nista v schengenu, je po njegovem "svinjarija".

“V zadnjih dveh letih so odnosi s Slovenijo dobri,” je komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović, pri čemer je povedal, da ima zasluge za to tudi slovenski premier Janez Janša, ki je v nedeljo “izgubil volitve”. Poudarjajoč, da se danes na delovnem obisku sestane s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, je Milanović komentiral, da so redni stiki, pri katerih so osebne afinitete na stranskem tiru, ključni za vzdrževanje dobrih meddržavnih odnosov.

Milanović je ocenil, da nova slovenska vlada ne bo otežila odnosov med Slovenijo in Hrvaško, ki jih pesti nekaj nerešenih vprašanj. Nova slovenska vlada bi po njegovem lahko zaostrovala nekatera vprašanja – konkretno katera, ni povedal – če bi želela zadržati svoje volilce.

“Odnosi Slovenije in Hrvaške so bili stabilni, ko je bil na oblasti Janša. Tako je. A niso bili neprijateljski niti takrat, ko je vladala levica,” je še komentiral Milanović, pri čemer je poudaril, da ima Janševa stranka zelo predvidljivo volilno telo, stranke levega političnega pola pa ne, zaradi česar so njihove politike lahko bolj razburkane. Na novinarsko vprašanje o prihodnosti, če bo nova slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, katere stališča o arbitražni so znana, je Milanović povedal, da to ne bo spremenilo ničesar. “Ta stvar je zaključena,” je dejal. Fajon je namreč izjavila, da bo nasprotovala vstopu Hrvaške v schengen, dokler arbitražno vprašanje ne bo rešeno.

Milanović o varovanju meje in migracijah

Milanović je spregovoril tudi o vstopu Hrvaške v schengen. “Če bodo želeli Hrvaški preprečiti vstop v schengensko območje, Hrvaška ne bo zaradi tega propadla,” je dejal in menil, da je vstop Hrvaške v schengen praktično vprašanje in je v interesu Slovenije. Če Hrvaška ne bo smela v schengen, je Milanović napovedal, da bi lahko država prenehala varovati mejo in bi t. i. nezakonite migrante poslala v Slovenijo, kjer bi se morali ukvarjati z njimi. “Zakaj bi si mi mazali roke?” je dejal in na novinarsko vprašanje odgovoril, da govori na načelni ravni oziroma nasploh, saj “ni premier”.

“Če Slovenija gleda na svoj interes, bi si želela, da je bila Hrvaška že včeraj v schengenu. Če ne, pa naj zaposli še 20.000 policistov,” je še navrgel.

Dodal je, da je Hrvaška leta 2015, ko je bil premier, izpolnjevala pogoje za vstop v schengen in da je njeno nesprejetje “politična odločitev in mrcvarjenje”. Tudi to, da Romunija in Bolgarija, ki sta se Evropski uniji pridružili leta 2007, še nista v schengenu, je “svinjarija”.

Plenković Janša
Janez Janša in Andrej Plenković (Kabinet predsednika vlade)

Prihodnost odnosov med Slovenijo in Hrvaško je že včeraj komentiral hrvaški premier Andrej Plenković. Menil je, da je v tem trenutku težko reči, kako se bodo po volitvah v Sloveniji in odhodu vlade Janše odvijali slovensko-hrvaški odnosi, ki so se v zadnjih dveh letih, v času Janševe vlade, otoplili. Hrvaška tiskovna agencija Hina piše, da bo najverjetnejši novi slovenski premier Robert Golob vztrajal pri uresničitvi arbitražne razsodbe, napovedal pa je tudi, da bo vodil drugačno zunanjo politiko kot Janša.

“Na podlagi ene izjave v povolilni noči je težko reči, kakšna bo ta politika,” je dejal hrvaški premier. Plenković je sicer pred volitvami v Sloveniji izrazil podporo premierju Janši, s katerim sta člana iste evropske politične družine, Evropske ljudske stranke. V ponedeljek je ponovil, da bi isto storil še enkrat, ter poudaril, da je Janša njegov prijatelj, odnosi med državama pa so se zelo izboljšali in sprostili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje