Minister Boštjančič: Če Nemčija kihne, Slovenija ne zboli več

Slovenija 25. Okt 202420:50 11 komentarjev
Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali dokument o usklajenosti
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Finančni minister Klemen Boštjančič je v pogovoru s slovenskimi dopisniki ob robu zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu dejal, da je Slovenija prejela številne pohvale zaradi gospodarske stabilnosti in izvajanja reform, s katerimi pa je po njegovih besedah treba nujno nadaljevati. "Včasih je veljalo, da ko Nemčija kihne, Slovenija zboli, vendar menim, da temu ni več tako. Razmere v Nemčiji so za Slovenijo zelo pomembne in niso najboljše, vendar pa smo se v zadnjem desetletju obrnili tudi na druge trge in nisem tako pesimističen glede tega. Dejstvo pa je, da moramo doma še naprej delati na reformah," je dejal minister Boštjančič.

Finančni minister Klemen Boštjančič skupaj z guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom zaključuje udeležbo na rednih letin zasedanjih obeh mednarodnih finančnih ustanov, kjer po ministrovih besedah ob robu vsi govorijo o prihajajočih ameriških volitvah in posledicah izida za svetovno gospodarstvo.

Republikanski kandidat Donald Trump namreč napoveduje uvedbo visokih carin na ves uvoz v ZDA, še posebej pa iz Kitajske.

“Prihajajoče ameriške volitve so ob strani vseh pogovorov. Vsi komentirajo, nihče si ne upa ničesar napovedovati, ampak velja neko tiho mnenje, da smo v zadnji fazi predvolilne bitke in so izjave politikov bistveno bolj agresivne. Verjamemo, da se marsikaj ne bo uresničilo. Dejstvo pa je, da gre za svetovno najpomembnejše volitve, ki bodo vplivale na ves svet,” je dejal Boštjančič.

Prihodnje leto bo stabilno cenovno okolje

Visoke carine bi zavrle mednarodno trgovino in svetovno gospodarsko rast, ki jo bistveno poganjajo tudi ameriški potrošniki. Guverner Vasle je opozoril, da današnji in morebitni prihodnji protekcionistični ukrepi upočasnjujejo mednarodno trgovino in to potem upočasnjuje gospodarsko rast.

“Če smo v preteklosti govorili, da trgovina raste hitreje od gospodarstev, to danes več ne velja,” je dejal Vasle in dodal, da lahko države, kot je Slovenija, ki so močno vpete v mednarodno okolje, pričakujejo manjši pozitivni prispevek trgovine k rasti.

Vasle je pojasnil, da glavni problem svetovnega gospodarstva v zadnjih letih, inflacija, ni več v ospredju, saj so denarne politike skupaj z umirjanjem šokov po pandemiji covida-19 inflacijo približale ciljem. “V prihodnjem letu lahko govorimo o stabilnem cenovnem okolju,” je dejal.

Donald Trump pleše na odru v Filadelfiji
Foto: REUTERS/David Muse

Vendar pa bo morebitna krepitev protekcionizma imela posledice za majhno in izvozno usmerjeno gospodarstvo. “Položaj glede trgovine že sedaj ni najboljši in programi politikov, ki bi privedli do zmanjšanja njenega obsega, bodo imeli posledice za naše gospodarstvo,” je Vasle odgovoril na vprašanje o vplivu Trumpovih carin in poudaril, da lahko tukaj bolj kot denarna politika pomaga fiskalna in nadaljevanje strukturnih reform.

Vasle pričakuje, da bo imelo območje evra letos in prihodnje leto pozitivno gospodarsko rast, ki pa bo nekoliko počasnejša od predvidevanj pred nekaj meseci. “Slovenija bo ohranila višjo rast kot območje evra, bodo pa tudi pri nas posledice dogajanja na globalnih trgih,” je dejal.

Slovenija mora nadaljevati z reformami

“Včasih je veljalo, da ko Nemčija kihne, Slovenija zboli, vendar menim, da temu ni več tako. Razmere v Nemčiji so za Slovenijo zelo pomembne in niso najboljše, vendar pa smo se v zadnjem desetletju obrnili tudi na druge trge in nisem tako pesimističen glede tega. Dejstvo pa je, da moramo doma še naprej delati na reformah,” je dejal minister Boštjančič.

“Podobno kot za Slovenijo velja za EU. Čas je, da se Evropa ukvarja sama s seboj in izvaja svoje ukrepe, ne pa jamra, kaj delajo Kitajci in Američani,” je dejal minister in izpostavil, da je bila Slovenija, ki v naslednjih 14 dneh pričakuje obisk strokovnjakov IMF, deležna številnih pohval o stabilnosti in izvajanju reform.

“Izvajamo plačno reformo, zdravstveno in pokojninsko, ki je globalno najbolj pomembna. Dobili smo pohvale, da smo ena redkih evropskih držav, ki ta trenutek resno dela na reformah in sestanki so bili bolj pozitivni kot prejšnja leta,” je dejal minister in dodal, da so dobili pohvale tudi zaradi tega, ker uspešno znižujejo zadolženost, celo hitreje od napovedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje