Minister Maljevac: Na Jelinčičeve navedbe se bom odzval s pravnimi sredstvi

Slovenija 22. Jul 202415:44
Minister za solidarno prihodnost Simona Maljevac
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pravi, da želi ustaviti vlak izključevanja in sovraštva, zato se bo na homofobne izjave prvaka SNS Zmaga Jelinčiča odzval s pravnimi sredstvi.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je prvi slovenski minister, ki svoje istospolne usmerjenosti ne skriva. Zato je pogosto tarča homofobnih napadov, a doslej nanje ni reagiral. Po skrajno neprimernih in homofobnih navedbah, ki jih je v posnetku na družbenem omrežju TikTok pred enim dnevom izrekel prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) in nekdanji poslanec Zmago Jelinčič, pa je Maljevac sklenil, da bo ukrepal.

“Sam navadno ob takšnih provokacijah pogledam stran, a tokrat se bom odzval s pravnimi sredstvi, ker želim ta vlak izključevanja in sovraštva ustaviti,” je za N1 navedel Maljevac.

Dodal je, da grožnje in blatenja prihajajo na njegov naslov, odkar je bil imenovan za ministra. In poudaril, da se uspeh politikov meri v rezultatih njihovega dela.

Oglasili so se tudi v Levici, katere član je Maljevac. Izpostavili so, da Jelinčič ponižujoče zmerja ministra in dolgoletnega aktivista za pravice skupnosti LGBT+. “Zmago Jelinčič je nacionalistični politik, ki svojo politično pot že več kot 30 let gradi na spodbujanju sovraštva in izključevanju. V Levici smo zavezani delovanju za družbo enakih možnosti ter spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva,” so poudarili v najmanjši vladni stranki.

V intervjuju za Svet24 pred letom dni je Maljevac izpostavil prepričanje, da je treba biti v življenju najprej iskren do sebe, do bližnjih in vseh drugih. “Svoje spolne usmerjenosti nisem nikoli skrival, je pomemben del mene, ni pa najpomembnejši, kar zadeva moje delo. Pomemben je s tega stališča, da sem se pri svojem delu v civilni družbi zelo veliko naučil, doživel tudi mnogo težkih trenutkov, predvsem pa poglobil prepričanje, da je vedno treba stati za stvarmi, v katere verjameš. Solidarnost med različnimi je ena od teh stvari.”

Maljevac je bil sicer že kot možni kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve deležen ostrih napadov medijev pod okriljem SDS. “Z njim na čelu se obetajo novi poskusi uničevanja družin,” so zapisali v Demokraciji. “Trditi, da Simon Maljevac ni primeren za ministra za področje družinskih zadev, ker je gej, je enako narobe, kot trditi, da je bil Janez Cigler Kralj dober minister za to področje, saj je bil kristjan,” so se na takratno pisanje odzvali v Levici. Dodali so, da je soditi ljudi vnaprej na osnovi tega, da pripadajo neki družbeni skupini, bistvo diskriminacije.

Lana Gobec, vodja društva Informacijski center Legebitra, pa je tedaj poudarila, da vsaka razkrita oseba LGBTI na pomembnem položaju v družbi izjemno pripomore k večji vidnosti, razbijanju predsodkov in tabujev ter daje upanje in motivacijo novim generacijam, da so lahko to, kar čutijo, in še vedno v življenju dosežejo to, kar si želijo.