Minister Poklukar: Treba bo razmisliti o novi migracijski arhitekturi

Slovenija 26. Jun 202416:51 0 komentarjev
Salzburški forum
Foto: Juergen Makowecz/Ministrstvo za notranje zadeve Avstrije

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na ministrskem srečanju držav članic Salzburškega foruma poudaril zavezanost nedavno sprejetemu evropskemu paktu o migracijah in azilu ter opozoril na pomen hitrega odzivanja in prožnosti ob morebitnih zakonskih in drugih vrzelih, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Ministri Salzburškega foruma so na dvodnevnem srečanju, ki se je začelo v torek, sprejeli skupno izjavo s poudarkom na skupnih aktivnostih na področju migracij in notranje varnosti.

Boštjan Poklukar je povedal, da bo pakt o migracijah in azilu v prihodnjih letih glavno vodilo pri upravljanju z nedovoljenimi migracijami, potem ko je bil maja dokončno potrjen, izvajati pa se bo začel poleti 2026. Morebitne zakonske ali druge vrzeli bo treba učinkovito in pravočasno nasloviti, je dodal.

“Ob tem bi poudaril tudi, da je glede na trenutno migracijsko realnost potrebno novo razmišljanje, prilagojeno novi migracijski arhitekturi, v mislih pa je treba imeti, da morajo biti vse inovativne rešitve premišljene, gre namreč za usode ljudi, njihovo dostojanstvo in pravice,” je še dejal notranji minister.

Salzburški forum
Foto: Juergen Makowecz/Ministrstvo za notranje zadeve Avstrije

Na srečanju so govorili tudi o vračanju migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje. Za pomoč pri vračanju migrantov partnerskim državam bo agencija EU za mejno in obalno stražo (Frontex) potrebovala novo pravno podlago, medtem ko bo Evropska komisija nemudoma pristopila k pomoči pri diplomatskih stikih, so sporočili z MNZ.

Na srečanju ministrov je beseda tekla tudi o področju tihotapljenja migrantov, medtem ko so s partnerji z Zahodnega Balkana govorili še o vizumski politiki do tretjih držav, ki bi jo bilo treba prilagoditi politiki EU.

V skupni izjavi so ministri med drugim zapisali še, da je za uspešno delo organov pregona ključna vzpostavitev pravil o hrambi podatkov na ravni EU.

Salzburški forum
Foto: Juergen Makowecz/Ministrstvo za notranje zadeve Avstrije

Ob robu konference se je Poklukar sestal s srbskim notranjim ministrom Ivico Dačićem, s katerim sta izrazila prepričanje, da je sodelovanje policij obeh držav zelo dobro, še posebej na področju boja proti organiziranemu kriminalu in nedovoljenih migracij, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Salzburški forum je Avstrija ustanovila leta 2000 s ciljem okrepiti vezi na področju varnostne politike z državami kandidatkami za vstop v EU iz srednje in vzhodne Evrope. Članice Salzburškega foruma so Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!