Minister Poklukar: To ni napad na romsko skupnost, ampak na kriminal

Slovenija 22. Avg 202407:42 > 18:09 23 komentarjev

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes zaradi naraščajoče romske problematike obiskal občini Kočevje in Ribnica. Z ribniškim županom Samom Pogorelcem in kočevskim podžupanom Gregorjem Koširjem so se strinjali, da so potrebni dodatni ukrepi. "To ni več samo romska problematika, to je kriminaliteta," pravi Pogorelc, ki s prošnjo po pohitritvi postopkov že ovadenih apelira predvsem na pravosodno ministrstvo. "Imamo ljudi, ki so bili že 17-krat obsojeni, pa so pogojno še vedno na prostosti," opisuje. Poklukar verjame, da bodo dogovorjene dodatne aktivnosti učinkovite in upa, da se bo to pokazalo čim prej.

Notranji minister Boštjan Poklukar se je po sredinem sestanku na temo romske problematike na vladi danes sestal še z županom Ribnice Samom Pogorelcem in podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana občine Kočevje Gregorjem Koširjem, kjer so razmere še posebej pereče.

Minister je v izjavah za javnost izpostavil, da se je z županom in podžupanom pogovarjal predvsem o varnostni situaciji. “Ribniški župan je opozoril, da se občani in občanke ne počutijo varno, zato je policija poostrila ukrepanje. Na terenu je večje število policistov in policijskih enot, delovanje je ciljno usmerjeno. Zagotovil sem, da bo policija naredila vse, da se bodo prebivalci počutili varne,” je zatrdil minister. V primeru, da bi občina potrebovala dodatne enote, jih bodo zagotovili, je dodal in poudaril, da verjame, da bo policija iz okolja “pobrala kriminalce”.

Priznal je, da je varnostna situacija še bolj pereča v Kočevju, kjer je prav tako obljubil dodatno pomoč. “Občina Kočevje krepi videonadzor v občini, kar pomembno prispeva k varnosti. Pomembno je, da v Kočevju čim prej vzpostavimo red,” je povedal Poklukar in dodal, da bo ministrstvo v prihajajočem letu namenilo več proračunskih sredstev za policijsko opremo.

“Verjamem, da bodo z učinkovitim delom slovenske policije tisti, ki povzročajo kazniva dejanja, sankcionirani in obravnavani v skladu z zakonom,” je tudi zagotovil minister.

Policija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Dodatne aktivnosti policije v občinah, ki se trenutno soočajo s poostreno romsko problematiko, bo na jutrišnji novinarski konferenci podrobneje predstavil generalni direktor policije Senad Jušić.

“Pravosodje ne odigra svoje vloge”

V izjavi je Poklukar tudi omenil, da veliko varnostno težavo prestavljajo počasni postopki na sodiščih, zato že ovadeni storilci ostajajo na prostosti. “Že nekaj časa opozarjam, da se storilci kaznivih dejanj, ki niso pridržani, ne samo Romi, po policijskih postopkih potem lahko smejijo policistom in vsem nam.”

Ribniški župan Samo Pogorelc je navedel specifičen primer iz občine. “Imamo ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so še danes pogojno na prostosti. Pravosodje ne odigra svoje vloge. Ti ljudje potem mečejo slabo luč na ostalo romsko prebivalstvo,” je izpostavil.

Obenem je Pogorelc dodal, da bi moralo pravosodno ministrstvo “odpraviti ozka grla” in začeti ažurno izvajati ukrepe na področju romskega kriminala ter da bi moralo prebivalce občine obravnavati enakopravno.

“Ko bomo enkrat na skupnem imenovalcu in ko si bodo Romi res želeli integracije, ko si bodo želeli izobraževati, delati in spoštovati zakonodajo, potem voda in urejenost naselij ne bosta več težava. Dokler ne bo sprememb z njihove strani, pa naj pozabijo na kakršnekoli vnaprej dane bombončke. “Ponavljam, pravila morajo veljati za vse, pa ni pomembno, ali smo manjšina ali večina – moramo biti na skupnem imenovalcu,” je bil jasen Pogorelc.

Za minuli ponedeljek je namreč več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker želijo, da jim občina napelje vodo. Napete odnose je pomirila Zveza Romov Slovenije, ki je družinam svetovala, naj namesto protesta in zaostrovanja odnosov vzpostavijo dialog z županom in se dogovorijo za skupen sestanek. Ta bo 28. avgusta.

Počasnih sodnih postopkov se je dotaknil tudi kočevski podžupan Gregor Košir. “Ne, da bi karkoli napadali neodvisnost sodstva, gre samo za to, da imamo težave zaradi postopkov, ki se vlečejo predolgo. Želimo si, da so postopki učinkovitejši in da lahko tiste, ki povzročajo težave, odstranimo iz sistema in začnemo delati na integraciji. Kriminal ne more biti način življenja.”

Poklukar se bo naslednji teden v zvezi z romsko problematiko in kazenskimi postopki sestal s pravosodno ministrico Andrejo Katič in z njo naslovil opisane težave, je dejal. “So pa to vprašanja za sodno vejo oblasti, ki je neodvisna od naše,” je dodal.

Vrhovno državno tožilstvo je danes opozorilo na netočnost navedb predstavnikov lokalnih oblasti v medijih iz dne 11. avgusta, ko se je zgodil napad na policiste v Kočevju, da kazenske zadeve, povezane z romsko problematiko, obstanejo na državnem tožilstvu in zato ne dočakajo sodnega epiloga.

Najprej varnost, nato integracija

Košir je opozoril, da je romska problematika trenutno prioriteta občine. V pogovore z ministrom, policijo in občino je Košir danes vključil tudi gospodarstvenike, ki so bili v preteklih mesecih oškodovani zaradi vlomov in drugih kriminalnih dejanj nekaterih romskih predstavnikov. “Občutek imam, da se še nismo tako resno pogovarjali o tem, kar kaže na to, da so nekateri res prestopili rdečo linijo,” je povedal Košir.

V obeh današnjih izjavah po srečanjih je Poklukar poudaril, da poostrene aktivnosti niso napad na romsko skupnost, ampak na kriminal. “To ni noben napad na romsko skupnost, ampak na kriminal. Gre za poziv, da vsi skupaj hitreje obravnavamo v družbi pereče stvari.”

Pogorelc je Poklukarju tudi povedal, da si želi dolgotrajnejše okrepitve policije v občini. Omenil je tudi, da se policisti soočajo z grožnjami in da nekateri tudi odidejo iz policijskih vrst. Med drugim župan tudi pričakuje, da bodo ukrepi ministrstva ter občine zalegli do te mere, da jim ne bo treba imeti več poostrene varnosti. “Upam, da se bo zgodila integracija, ki si je Romi v tem trenutku še ne želijo,” je dodal župan.

Tudi Poklukar se je dotaknil problema integracije romske skupnosti. Meni, da je najprej treba poskrbeti za varnost, nato pa integracijo, in spomnil, da bo oboje uredila medresorska skupina za reševanje romske problematike. Zadovoljen je, da je župan že sam stopil v stik z lokalno romsko skupnostjo, spomnil pa je tudi na prizadevanja Romske zveze Slovenije na območju Ribnice, ki je odigrala ključno vlogo povezovalca med romsko skupnostjo, občino in državo. “Zato ni bilo protesta, težave so se začele reševati z dialogom,” je dejal minister. Zvezo Romov Slovenije poziva, naj se tudi v Kočevju vključi v dialog.

V sredo se je na temo zaostrovanja razmer na območjih, kjer živijo Romi, sestala tudi delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki koordinira delo posameznih resorjev na tem področju. Na predlog premierja Roberta Goloba je sklenila ustanoviti posebno delovno podskupino, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnosti na območjih, kjer živijo Romi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje