Minister za javno upravo razrešil načelnico ljubljanske upravne enote

Slovenija 12. Jun 202410:35 > 13:46 4 komentarji
Upravna enota Ljubljana (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je minister Franc Props razrešil načelnico upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec. Za vršilca dolžnosti bo še danes imenoval Marka Grujičića. Na potezo ministra se je že odzval predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, ki pravi, da Andreja Erjavec velja za zelo izkušeno pošteno uradnico in da je zato njena razrešitev "toliko bolj nenavadna in krivična". Popoldne je na upravni enoti na Linhartovi v podporo razrešeni načelnici potekal zbor delavcev.

Minister za javno upravo Franc Props je danes na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih razrešil načelnico upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec. Na ministrstvu so pojasnili, se je za to potezo odločil na podlagi tehtnega premisleka. “Upravna enota Ljubljana je največja upravna enota, ki je deležna največjega pripada upravnih zadev, pri reševanju katerih sodelujejo tudi druge upravne enote,” so splošno odgovorili na vprašanje N1, kaj je razlog za razrešitev.

Pojasnili so, da lahko skladno z zakonom o javnih uslužbencih v roku enega leta od nastopa funkcije razreši kateregakoli od 58 načelnic ali načelnikov upravnih enot v Sloveniji, svoje odločitve pa da mu ni treba posebej obrazložiti.

“Na ministrstvu za javno upravo si s številnimi ukrepi prizadevamo za izboljšanje stanja na upravni enoti, tako za zaposlene kot tudi za uporabnike storitev. Predvideno je, da bo pri delovanju upravne enote prišlo do nekaterih sprememb, predvsem na organizacijskem področju. Imenovanje novega vršilca dolžnosti načelnika je le prvi korak,” so napovedali.

Za novega vršilca je minister Props imenoval Marka Grujičića, ki bo funkcijo nastopil v četrtek. Po besedah ministrstva ga odlikujejo izkušnje pri operativnem reševanju odprtih zadev, osredotočenih predvsem na zmanjševanje birokratskega in administrativnega dela, ter pri reševanju izzivov, s katerimi se soočajo upravne enote.

“Pričakovanja ministra so usmerjena v učinkovito izvajanje postopkov s ciljem ažurnega odzivanja na potrebe uporabnikov ter povrnitve dostopnosti do javnih storitev na raven pred stavko, s tem pa tudi zaupanja,” so zapisali in dodali, da je Props uradniškemu svetu že podal predlog za začetek postopka posebnega javnega natečaja za izbor in imenovanje novega načelnika upravne enote Ljubljana.

Andreja Erjavec je sicer mesto načelnice prevzela januarja lani, pred tem pa je bila vodja sektorja za okolje in prostor na upravni enoti. Nasledila je Natašo Trček, ki je upravno enoto kot vršilka dolžnosti začasno vodila od septembra 2022, ko je bivšega načelnika Bojana Babiča razrešila takratna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ta je takrat poudarila, da razrešitev ni bila politično motivirana, nato pa so z ministrstva sporočili, da so se za razrešitev odločili zaradi “normalizacije upravnega poslovanja” največje upravne enote v državi. Na ministrstvu so ob imenovanju Andreje Erjavec poudarili, da “dobro pozna operativno delo, kar je ključno za zaposlene, hkrati pa poseduje strokovno znanje”, s katerim bo po njihovih ocenah zagotovila bolj uspešno poslovanje ter uporabniku bolj prijazno izkušnjo.

Prav na ljubljanski upravni enoti, kjer tako kot na številnih drugih enotah poteka stavka, so v začetku meseca odpovedali vse naročene stranke.

Stavka na upravnih enotah
Ljudje pred ljubljansko upravno enoto čakajo več ur. (Foto: N1)

Ljudje se lahko v času uradnih ur še vedno nenapovedano oglasijo na Linhartovi ali Tobačni, a bodo na lokacijah v času uradnih ur sprejeli toliko strank, kot bo to mogoče, kar pomeni, da na obravnavo čakajo tudi več ur. Pred upravno enoto se zato vijejo dolge kolone, številni pa si, da bi uredili nujno potrebne dokumente, jemljejo dopuste, manjkajo v šoli ali pa se enostavno odpeljejo na drug konec države.

Sindikat: “Razrešitev je nenavadna in krivična”

Na potezo ministra so se že odzvali v Sindikatu državnih organov Slovenije. Predsednik sindikata Frančišek Verk je zapisal, da Andreja Erjavec velja za zelo izkušeno pošteno uradnico, saj že četrto desetletje zvesto služi državi, “zato je njena razrešitev toliko bolj nenavadna in krivična”.

Pravi, da za slabo stanje in stavko javnih uslužbencev upravnih enot ne moremo v prvi vrsti kriviti načelnikov, “temveč so za neznosno stanje krivi predvsem vsi ministri za javno upravo in služba za upravne enote na ministrstvu za javno upravo, ki v zadnjem desetletju ni opravila svojega dela”.

To po mnenju Verka dokazuje stavka na upravnih enotah, ki traja že več kot pol leta. “A to dejstvo ni dovolj močan argument, da bi se skozi konstruktivna pogajanja karkoli pozitivnega dogovorili in stavko končali.”

Popoldne je ob 14. uri v podporo razrešeni načelnici na upravni enoti na Linhartovi v Ljubljani potekal tudi zbor delavcev.

Zapisal je, da so vse vlade doslej vedno prisluhnile močnejšim skupinam javnih uslužbencev in z njimi dosegle dogovor, nikoli pa da niso imele volje, da bi uredile položaj uslužbencev, ki so zaposleni na upravnih enotah. Prav slednji, pravi, so tisti, ki neposredno izvršujejo zakone in pooblastila države, “kar pomeni, da vlada lomi svojo desno roko, ali pa je morda niti ne zanima delovanje pravne države v razmerju do državljanov”.

Frančišek Verk
Foto: Borut Živulović/Bobo

Po besedah Verka minister za javno upravo skupaj s sodelavci za stavko krivi sindikat, kar pa po njegovem mnenju pomeni, da se upora uslužbencev ne zaveda. Slednji so, dodaja, vodstvo sindikata zgolj pozvali, naj jim pri organizaciji stavke strokovno pomaga.

“Predsednika vlade Roberta Goloba zelo resno pozivam, da zahteva odgovornost ministra in vseh visokih uradnikov ministrstva za javno upravo, ki so skoraj dve leti zelo pogosto obiskovali upravne enote, sklicevali sestanke in delili nasvete, kako rešiti nespodobno slabe plače,

kadrovski primanjkljaj in velike upravne zaostanke, a vendar nekega konkretnega rezultata enostavno ni, čeprav tako slabo še nikoli ni bilo.”

Verk je spomnil še na primer, ko je na ministrstvo prijavil utemeljen sum zlorabe pooblastil enega od načelnikov upravnih enot, uradnik z ministrstva pa da je njegovo prijavo odstopil osumljenemu. Ta naj bi ga zatem policiji prijavil zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve.

“Vedno sem ravnal pošteno in državotvorno, zato me je kot veterana vojne za Slovenijo in upokojenega pravosodnega policista globoko sram, da v jeseni svojega življenja doživljam in preživljam pravno in upravno neučinkovitost ter tudi nepoštenost države, ki žal ni skoraj nič več od tistega, za kar sem bil leta 1991 pripravljen dati tudi svoje življenje,” je zaključil svoj odziv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje