V Tivoliju do konca leta po zagotovilih župana Jankovića ne bo večjih prireditev

Slovenija 25. Jul 202416:03 5 komentarjev
Foto: BOBO

Odločitev o prestavitvi Magnificovega koncerta iz Tivolija v Stanežiče je danes pozdravil minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Minister in ljubljanski župan Zoran Janković sta zaradi omenjenega primera zavod za varstvo narave zaprosila za pripravo strokovnega predloga, ki bo določil merila za omejitev prireditev na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Do konca leta, ko naj bi bil pripravljen predlog, množičnih prireditev na tem območju ne bo, po navedbah ministrstva zagotavlja Janković.

Po več mesecev trajajoči sagi o izvedbi Magnificovega koncerta v Tivoliju je glasbenikova ekipa v sredo sporočila, da bodo koncert naposled prestavili v Stanežiče. Odločitev je danes pozdravil tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak, ki je dejal: “Zadovoljen sem s takšnim zaključkom.”

Z ministrstva so sporočili, da sta se Novak in ljubljanski župan Zoran Janković dogovorila, da se koncert v Tivoliju ne izvede. Ob tem sta sklenila tudi, da bo Mestna občina Ljubljana (MOL) Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) zaprosila za pripravo “strokovnega predloga izbire načina in obsega omejitve dejavnosti ali rabe”.

“MOL in upravljalec krajinskega parka bosta v sodelovanju z zavodom in ministrstvom za naravne vire in prostor pripravila in sprejela Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v katerem bosta med drugim določila tudi merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev. Pri tem je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka, tako da se ta izdela do konca leta 2024,” so zapisali v sporočilu z ministrstva.

Župan je po njihovih navedbah zagotovil, da do konca letošnjega leta množičnih prireditev na tem območju ne bo.

Magnifico si je mesece prizadeval za izvedbo koncerta v njemu ljubem Tivoliju, a so na zavodu dvakrat zavrnili prošnjo za izdajo soglasja. Med težavami za izvedbo koncerta so bili ogrožanje cvetlice evropske gomoljčice in hrošča puščavnika ter morebitne poškodbe travnika. V zgodbo je bil vpleten tudi Janković, ki je zaradi preprek napovedal spremembo mestnega odloka o krajinskem parku, s čimer bi določili štiri lokacije, kjer bi prireditve lahko organizirali brez soglasja zavoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje