Ministrica Fajon: Ni še čas, da Ukrajina vstopi v Nato

Slovenija 26. Okt 202411:02 15 komentarjev
Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: PROFIMEDIA)

Kandidatka za evropsko komisarko iz Slovenije Marta Kos bo na zaslišanju v Evropskem parlamentu uspešna, je v intervjuju za prilogo Večera napovedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija na področju širitve EU lahko stori zelo veliko, je prepričana, glede vstopa Ukrajine v Nato pa je poudarila, da ji je pot odprta, vendar "še ni čas za to".

“Trdno verjamem, da lahko do leta 2030 naredimo pomembne politične korake pri širitvi EU, predvsem na države Zahodnega Balkana. Na tiste, ki bodo pripravljene v pristopnem pogajalskem procesu,” je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon v intervjuju v Večeru odgovorila na vprašanje, kaj lahko stori Slovenija na področju širitve EU in pri obnovi Ukrajine.

Pri tem priznava, da v zahodnobalkanskih državah evroskepticizem obstaja, ki pa je posledica včasih precej nejasne in neodločne evropske zunanje politike pri vprašanju širitve. “Slovenija skuša tukaj narediti preboj s svojo pobudo, ki smo jo zagnali skupaj z Nemčijo, da bi proces širitvenih pogajanj pospešili na način, da bi znotraj procesa uveljavljali glasovanje s kvalificirano večino. To bi pomenilo, da bi lahko odpravili kakšna politična trgovanja med državami, ki blokirajo države Zahodnega Balkana na poti v EU. S tem bi lahko pospešili proces,” je dejala.

Nato Ukrajina
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Glede članstva Ukrajine tako v EU kot zvezi Nato pa je izpostavila, da je potrebno dvoje: izpolnjevanje pogojev za članstvo in soglasje vseh voditeljev. “Sporočilo Unije Ukrajini je bilo zelo jasno. Je dobrodošla. Podpiramo in pozdravljamo reforme, ki jih Ukrajina izvaja za vstop v članstvo. Trudita se tudi Moldavija in Gruzija. Je pa vse odvisno od izpolnjevanja pogojev,” je dejala.

Glede članstva Ukrajine v Natu pa je dejala: “Vedno zagovarjamo odprta vrata zavezništva za države, ki so pripravljene. Ni še čas za to, tudi soglasja znotraj zveze še ni. Ampak vrata so odprta,” je zatrdila.

Marti Kos bo uspelo,” pa je dejala pred zaslišanjem kandidatke za evropsko komisarko za širitev v Evropskem parlamentu in poudarila, da je za Slovenijo izjemno veliko priznanje, da je dobila tako močan resor. “To je priznanje slovenski politiki zadnjih dvajset let, da smo nekdo, ki je vztrajno bil zagovornik širitve in je pri tem tudi konkretno pomagal,” je dejala zunanja ministrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje