Ministrica Fajon želi, da DZ čimprej sprejme odločitev o priznanju Palestine

Slovenija 28. Maj 202418:33 4 komentarji
Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zunanja ministrica Tanja Fajon pričakuje, da bo državni zbor čimprej sprejel odločitev o priznanju Palestine. Kot pravi, je zadovoljna, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine "kot suverene in neodvisne države v državni zbor".

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes po napovedi, da bo vlada DZ predlagala priznanje Palestine, izrazila pričakovanje, da bo DZ o tem odločil čimprej.

Prepričana je, da Slovenija s postopkom za priznanje Palestine poziva k miru na Bližnjem vzhodu. Dodala je, da je rešitev dveh držav edino jamstvo za varnost Izraelcev in Palestincev.

“Zadovoljna sem, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države v državni zbor. Pričakujem, da bo državni zbor v naslednjih dneh opravil zasedanje in tudi sprejel to pomembno odločitev,” je na novinarski konferenci dejala Fajon in poudarila, da je bila sprožitev postopkov za priznanje Palestine zgodovinska odločitev Slovenije.

Spomnila je, da Slovenija pri tem ni sama, saj je nedavno po skoraj desetih letih osem držav sprožilo notranje postopke za priznanje Palestine. “Marsikatera vlada danes razmišlja podobno,” je nadaljevala in pozvala preostale države po svetu, naj sledijo osmerici pri priznanju Palestine.

Priznanje je po besedah ministrice pomembno tudi pri podpori palestinski oblasti v Ramali. Ta je dandanes zaradi naraščajočega nasilja na zasedenem Zahodnem bregu, gradenj nezakonitih izraelskih naselbin in zamrznjenjih finančnih sredstev, tik pred kolapsom, je opozorila.

Prav tako je posvarila, da bi padcu oblasti v Ramali lahko sledila eskalacija napetosti na Bližnjem vzhodu.

Ob tem je poudarila, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za dosego trajnega premirja v Gazi, izpustitev zajetih talcev in dobavo dodatne humanitarne pomoči v enklavo. Prav tako je Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas pozvala k nadaljevanju pogajanj za premirje in izpustitev talcev.

Ponovila je tudi, da v Gazi vidi znake genocida in kršitev mednarodnega prava s poboji civilistov, prisilnim razseljevanjem in z izkoriščanjem lakote v vojne namene.

Kot je še dodala v odgovoru na novinarsko vprašanje, nedavno sprožitev postopka za priznanja Palestine ni del politične kampanje strank pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Redna seja parlamenta bo predvidoma v torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje