Ministrica napovedala nagrajevanje v zdravstvu s plačilom “super nadur”

Slovenija 31. Maj 202417:40 8 komentarjev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes predstavila v četrtek sprejeta izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

V četrtek je ministrstvo za zdravje sprejelo izhodišča za pripravo novele, ki bo spremenila zakon o zdravstveni dejavnosti. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes sprejeta izhodišča podrobneje predstavila.

Povedala je, da izhodišča predvidevajo nagrajevanje dodatnega dela zaposlenih v javnih zdravstvenih ustanovah, tudi s plačilom t. i. super nadur. Tako imenovane super nadure bi plačevali ob hkratni uvedbi merjenja efektivne obremenitve v rednem delovnem času.

Kako točno bodo te nadure plačane, še ni določeno. Ministrica pa napoveduje, da bodo zagotovo plačane bolje kot običajne nadure. Nagrajevanje bo namenjeno celotnim timom v zdravstvu, torej ne zgolj zdravnikom ali zgolj medicinskim sestram.

Na vprašanje, kako bodo na ministrstvu zagotovili dodaten denar za napovedano nagrajevanje zaposlenih, je Prevolnik Rupel odgovorila, da je “treba problem finančne vzdržnosti nasloviti celovito z vsemi ukrepi, ki jih izvajajo na ministrstvu skupaj z drugimi deležniki”. Z ministrstvom za finance so sicer že v stiku, je dodala.

Dodatno delo v matičnih zavodih bodo po njenih napovedih spodbujali tudi na druge načine.

Zaposlenim v javnem zdravstvu bi omejili delo pri zasebnikih

Izhodišča, ki jih je vlada sprejela v četrtek, med drugim predvidevajo razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. Novela bo po napovedih zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih preprečila dodatno delo pri koncesionarjih in pri tako imenovanih čistih zasebnikih. Bodo pa ti lahko ob posebnih pogojih dodatno delali v drugih javnih zdravstvenih zavodih, pa tudi v matičnih zavodih.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

Po besedah ministrice naj bi sicer dodatno delalo pri zasebnikih in koncesionarjih od šest do sedem odstotkov zdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodih.

Izhodišča z namenom zaščite potrošnika predvidevajo tudi določitev najvišjih cen zdravstvenih storitev na zasebnem trgu, in sicer predvsem pri tistih storitvah, ki so “pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja”.

Predvideno je tudi bolj natančno urejanje področja koncesij. Načrtovano je, da bo po poteku posamezne koncesije izveden javni razpis, podaljševanje pa ne bo več mogoče, prav tako ne prodaja. Bolj natančno bo treba opredeliti tudi območje podelitve koncesij, je dejala Prevolnik Rupel.

Kot je še pojasnila ministrica Prevolnik Rupel, bodo na ministrstvu pripravo novele začeli v najkrajšem možnem času. Osnutek bi moral biti pripravljen do poletja, zakon pa naj bi bil potrjen do konca leta.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje