Ministrica po razkritju N1 zadnji trenutek odpovedala udeležbo na konferenci

Slovenija 25. Sep 202410:13 13 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh bi se morala udeležiti odprtja mednarodne konference o teoriji in praksi digitalnih knjižnic, a je udeležbo tik pred zdajci odpovedala.

Na N1 smo razkrili, da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh konec maja obtičala v koloni na avstrijski avtocesti. Da ne bi zamudila leta z Dunaja v Ženevo, je voznik službenega vozila ministrstva prižgal modre luči, česar po navedbah zunanjega ministrstva nikakor ne bi smel storiti.

Med vožnjo proti letališču je službeno vozilo storilo še prekršek, saj jih je zaradi prehitre vožnje ujel radar. Nato so z ministrstva za digitalne preobrazbe namesto informacije, kdo je vozil vozilo in storil prometni prekršek, za katero jih je zaprosila avstrijska policija, poslali dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju. V njem so veleposlaništvo pozvali, naj avstrijske organe zaprosijo, da odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika, a jim je veleposlaništvo odgovorilo, da naj “z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravnajo”.

Več v članku Ministrica z modro lučjo po avstrijski cesti. Kako se je skušala izogniti kazni.

V političnih vrstah, tudi v koaliciji, je nova afera ministrice Stojmenove Duh vzbudila ostre kritike. Po naših informacijah naj bi bil z njenim ravnanjem nezadovoljen tudi premier Robert Golob. Pojavila so se tudi ugibanja, ali bo ministrica za digitalno preobrazbo, ki jo bremeni že vrsta afer, morala zdaj zapustiti vlado.

Nekaj ur po objavi članka na N1 bi se morala Stojmenova Duh udeležiti odprtja mednarodne konference o teoriji in praksi digitalnih knjižnic. Udeležbo je zadnji trenutek odpovedala, 10 minut po predvidenem začetku dogodka pa je tja namesto ministrice prišla Mojca Štruc, vršilka dolžnosti generalnega direktorja na direktoratu za digitalno družbo.

Nekateri udeleženci so v neuradnih pogovorih zaradi odsotnosti ministrice izražali nezadovoljstvo. Slišati je bilo, da je bil program konference potrjen že pred meseci, vključno z udeležbo ministrice, in da je odpoved v zadnjem trenutku neprimerna.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje