Ministrica s koalicijo o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Kaj pravijo v Levici?

Slovenija 16. Sep 202418:15 6 komentarjev
Valentina Prevolnik Rupel,
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Valter Leban/BOBO)

Ministrica za zdravje se je sestala s koalicijskimi partnerji o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Po njenih besedah koalicija podpira usmeritev zakona. Tudi iz Levice so sporočili, da ministričin predlog vsebuje dobre rešitve. Njihov poslanec Miha Kordiš bo sicer jutri skupaj z Mojco Šetinc Pašek v parlamentarno proceduro vložil predlog zakona, ki so ga pripravili v Civilni iniciativi Glas ljudstva.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je danes sestala s koalicijskimi partnerji o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je od danes do 16. oktobra v javni razpravi. Po njenih besedah koalicija podpira usmeritev zakona, na usklajevanjih pa se bodo sestali še večkrat, je povedala v izjavi za medije. Predlog novele so sicer danes poslali v javno razpravo in bodo “z veseljem preučili in pregledali vse komentarje, ki jih dobimo z vseh strani”, je dodala.

Predsednik vlade Robert Golob je sicer v nedeljskem govoru na proslavi ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini v Vipavi dejal, da se je v soboto o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti pogovarjal s prijateljico, ki je priznana kirurginja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Najprej mu je dejala, da bo dala odpoved in šla delat izven zdravstva, po več kot uri pogovora pa da sta “našla rešitve, s katerimi bomo odvrnili zdravnike, da zapuščajo zdravstvo, in naš zdravstveni sistem še naprej ohranili močen”.

Ministrica je na novinarsko vprašanje, za kakšno rešitev gre, odgovorila, da s premierjem o tem nista govorila. “Zagotovo pa si vsi prizadevamo opraviti čim več pogovorov z različnimi deležniki, da bi lahko zakon pripravili čim bolj optimalno in da bi zagotovili močno javno zdravstvo,” je poudarila.

Golob je sicer zdravnike razburil z izjavo, da nekateri zdravniki v javnem sektorju ne delajo nič ali pa zelo malo, potem pa bolnike preusmerjajo v zasebne ambulante. V intervjuju na Televiziji Slovenija je pojasnil, da so od zveze organizacij pacientov izvedeli za številne primere, ki govorijo natančno o tem in so jih pripravljeni javno predstaviti tudi zdravniški zbornici. Osnutek novele zakona o zdravstveni dejavnosti želi take prakse prekiniti. Prav tako želijo z njim hkrati preprečiti trgovanje s koncesijami in primere, ko koncesionarji z nič ali malo zaposlenimi “na veliko izvajajo storitve za javno zdravstveno mrežo, spet z najemom kadrov iz javnih zdravstvenih zavodov”.

Zaveda se, da bodo te tri spremembe pomembno vplivale na to, kako bo vsak od zdravnikov razmišljal o svoji nadaljnji profesionalni poti. “To razumem in na nas je, da ustvarimo take pogoje, da se jih bo večina našla v javnih zavodih. (…) Če nam uspe najti to kombinacijo, se pravi nagrajevanje tistih, ki želijo delati v javnih zavodih, omejitev škodljivih praks in hkrati preprečiti trgovanje s koncesijami, jaz mislim, da bo to velikanski korak v smeri krepitve javne zdravstvene mreže,” je dejal Golob.

Ločitev javnega in zasebnega

Na predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti so sicer že prejeli številne očitke, med drugim, da bodo marsikoga pregnali iz javnega sistema, da se vzpostavlja zasebni zdravstveni sistem in da bi lahko prihajalo do zaprtja različnih oddelkov. “Do tega prihaja že danes. Ravno slaba regulacija je tudi sedaj povzročala to, zato smo se znašli v situaciji, ko imamo v javni zdravstveni mreži tako malo zdravnikov, da ne moremo zagotavljati neprekinjenega zdravstvenega varstva,” je odgovorila ministrica.

Predstavniki Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so danes ministrstvu očitali, da predlog novele posega v delovnopravno zakonodajo in človekove pravice. Prevolnik Rupel pa je dejala, da so besedilo zakona pregledali in da je tudi mnenje pravne službe, da je to ustrezno. Prav tako je zelo nezadovoljen sindikat Fides, ki vodi že devet mesecev trajajočo zdravniško stavko.

Glas ljudstva s svojim predlogom

Podoben predlog zakona so pripravili tudi v Civilni iniciativi Glas ljudstva, kjer so kritični do predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je pripravilo ministrstvo, saj da odstopa od napovedane jasne ločitve javnega in zasebnega zdravstva. Svoj predlog zakona bodo s pomočjo poslanca Mihe Kordiša in nepovezane poslanke Mojce Šetinc Pašek v DZ vložili v torek in s tem prehiteli ministrstvo.

“To za naš zakon ne pomeni ničesar. Naš zakon je danes šel v javno razpravo, ki bo trajala 30 dni in ga bomo peljali po rednem postopku,” je povedala ministrica. Dodala je, da ima Glas ljudstva vso pravico vložiti zakon, ministrstvo pa da bo nadaljevalo svoj postopek.

Glas ljudstva o zdravstvu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Iz Levice pa so sporočili, da so v preteklem tednu prejeli oba predloga zakona o zdravstveni dejavnosti. “Med obema osnutkoma je predlog ministrstva za zdravje tisti, ki prinaša več dobrih rešitev, ki gredo v pravo smer,” so zapisali.

Predvsem so zadovoljni, ker za zdravnike v javnih zavodih uvaja pomembne omejitve in v določenem delu tudi odpravlja popoldansko delo pri privatnikih, tako imenovano dvoživkarstvo; ker bodo plačila za popoldansko delo odslej regulirana, kar pomeni, da se zdravniku ne bo več splačalo raje delati popoldan pri privatniku kot pa dopoldan na rednem delovnem mestu ter da bo financiranje koncesionarskih storitev merjeno glede na redne zaposlitve, “kar pomeni, da dvoživkarstvo, kolikor ga bo ostalo, ne bo več odžiralo javnih sredstev,” so poudarili v Levici.

“Glas ljudstva je sicer pripravil bistveno bolj skromen zakon, ima pa prav, ko med drugim opozarja tudi na to, da bi lahko s predlogom ministrstva za zdravje podjemne pogodbe postale preveč davčno ugodne in bi se razbohotile v javnih zavodih. Enako je opozoril tudi ZZZS,” so dodali v Levici. O podpori zakonu, ki ga bo vložil njihov poslanski kolega, še niso razpravljali. Zakon, ki ga je v javno razpravo vložilo ministrstvo, pa se bo še dopolnjeval, so pojasnili. “V koaliciji smo se danes strinjali, da zakon v tej obliki pošljemo v javno obravnavo, da lahko pridobimo povratne informacije čim večjega števila deležnikov. V vmesnem času pa bomo s koalicijo in ministrstvom zakon usklajevali še naprej, da bo ustrezal našim pričakovanjem in dogovorom, ki smo jih pred pripravo zakona sprejeli,” so poudarili v najmanjši koalicijski stranki.

V Levici so zapisali še, da je skupen namen koalicije preprečiti nadaljnjo razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, zadržati zdravstveni kader v javnih zavodih ter ustvariti pogoje, v katerih se v rednem delovnem času opravi čim večji delež zdravstvenih storitev.

Opozicija kritična do osnutka zakona

Do osnutka sta bila v večernem pogovoru za Televizijo Slovenija kritična tudi prvaka opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin, ki sta se strinjala, da mora biti v ospredju zdravstva pacient in da ljudi ne zanima, kje bodo dobili storitev, da bo le plačana iz javnih sredstev.

Janša sicer meni, da primeri, kot jih je opisal Golob, obstajajo, a niso glavni problem zdravstva, zaradi katerega ljudje čakajo v čakalnih vrstah predolgo. “Glavni problem v slovenskem zdravstvu je organiziran kaos, ki nekaterim ustreza, zato ga seveda tudi spodbujajo. In vlada gre natančno v isto smer,” je dodal. Tonin pa je dejal, da je osnutek zakona “pot v smeri privatizacije in totalnega kolapsa slovenskega zdravstvenega sistema”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje