Ministrica želi obiskati vse slovenske bolnišnice: “Želim videti njihove načrte”

Slovenija 09. Jul 202415:01 > 17:51 1 komentar
Valentina Prevolnik Rupel,
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Valter Leban/BOBO)

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes obiskala celjsko in topolško bolnišnico, kjer si je ogledala prostore in novo opremo in aparat. "Veseli me, da lahko obiščem naše bolnišnice, da si jih lažje predstavljam in tudi bolje spoznam njihovo poslovanje," je ob obisku topolške bolnišnice poudarila ministrica. Več slovenskih bolnišnic je že obiskala, v prihodnje pa si želi obiskati prav vse.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je obiskala Bolnišnico Topolšica, kjer si je ogledala prostore, novo opremo in nov aparat za računalniško tomografijo (CT), pogovarjali pa so se tudi o nadaljnjih načrtih.

Nato se je odpravila v Celje, kjer si bo v Splošni bolnišnici (SB) Celje med drugim ogledala nadomestno novogradnjo in heliport.

Po obisku Bolnišnice Topolšica je Prevolnik Rupel v izjavi za medije poudarila, da jo veseli uspešno finančno poslovanje bolnišnice, ki je bilo v preteklosti slabo. Tudi realizacija je po njenih besedah zelo visoka. Število opravljenih prvih pregledov v bolnišnici dosega minimalne standarde uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto.

Uredba, ki jo je vlada sprejela februarja, spodbuja opravljanje prvih pregledov v specialističnih dejavnostih. Prvi pregledi so namreč tisti, ki pacientom omogočajo vstop v zdravstveni sistem, je takrat poudarila ministrica. Tako je uredba za vsako zdravstveno dejavnost določila najnižje število prvih pregledov in način nagrajevanja ob doseganju oziroma preseganju zahtev.

Prevolnik Rupel je pojasnila, da je Bolnišnica Topolšica usmerjena v pulmologijo, v ta namen pa izvaja tudi številno diagnostiko. Poudarila je, da na ministrstvu z bolnišnico tesno sodelujejo in ji želijo pomagati pri nadaljnjem razvoju.

Napovedala je, da se bodo tudi v celjski bolnišnici z vodstvom pogovorili o poslovanju. “Želim videti malo njihove plane za naprej, vedno rada pogledam realizacijo, število čakajočih, da vidimo, kako gre to, glede na usmeritve, ki smo jih zapisali v uredbi, pa seveda investicije,” je napovedala ob zaključku obiska Bolnišnice Topolšica.

Vodstvo SB Celje je z ministrico spregovorilo o izzivih in priložnostih v zdravstvu. Pogovor je tekel o vplivu zdravniške stavke in pomanjkanja kadra na organizacijo dela ter o predlaganih izhodiščih novele zakona o zdravstveni dejavnosti o ločitvi javnega in zasebnega zdravstva, so po obisku sporočili s SB Celje.

Ministrico so seznanili s potekom aktivnosti glede ustanavljanja oddelkov kardiokirurgije in nevrokirurgije, ki bosta v prihodnjih mesecih začela delovati kot samostojna bolnišnična oddelka.

Prevolnik Rupel si je ogledala tudi prostore bolnišnice in potek investicijskega projekta nadomestna novogradnja, ki ga v celoti financira ministrstvo za zdravje. Naslednja faza projekta predvideva zaključek in opremljanje drugega, tretjega in petega nadstropja objektov E1 in F1, kamor bodo umeščeni kardiološki oddelek, oddelek za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo ter varni podatkovni center.

Ob ogledu prostorov se je ministrica seznanila še s poslovanjem bolnišnice, s kadrovsko stisko v zavodu ter s prihajajočimi načrti vodstva.

“Veseli me, da lahko obiščem naše bolnišnice, da si jih lažje predstavljam in tudi bolje spoznam njihovo poslovanje,” je ob obisku prve bolnišnice še poudarila ministrica. Več slovenskih bolnišnic je že obiskala, v prihodnje pa si želi obiskati prav vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje