Ministrstvo za gradbišča predlaga ohlajevalne prostore, a šele prihodnje poletje

N1 video 17. Jul 202416:30 0 komentarjev

Ministrstvo za delo je pripravilo predlog zakona, ki delavcem na začasnih in premičnih gradbiščih prinaša ohlajevalne prostore. Glede na predlog zakona bi morali biti delavcem vsaki dve uri na voljo prostori, v katerih temperatura ne bi smela presegati 25 stopinj Celzija.

Ministrstvo za delo je v javno razpravo in dialog s socialnimi partnerji poslalo predlog zakona, ki ureja varnost dela na začasnih in premičnih gradbiščih. “Predlog uvaja novosti, ki bodo delavcem pomagale pri kosanju z visokimi temperaturami in soparo,” je povedal minister Luka Mesec. Poudaril je, da gre za prvi ukrep prilagajanja delovne zakonodaje na podnebne spremembe.

Minister za delo je spomnil, da podobni predpisi, ki urejajo delovne pogoje v primeru mraza, v Sloveniji že veljajo. Tako morajo biti ob nizkih temperaturah delavcem na voljo ogrevani prostori.

“Glede na to, da so temperature vsako poletje višje, predlagamo, da se poleti uvede ohlajevalne prostore. Delavci bi do njih dostopali na dve uri, temperatura v njih pa ne bi smela biti višja od 25 stopinj Celzija,” je povedal Mesec. V njih bi morali biti delavcem na voljo tudi brezplačni brezalkoholni napitki.

Na ministrstvu so najprej pripravili ukrepe za premična in začasna gradbišča, saj je te mednarodna agencija za varnost in zdravje pri delu (Osha) izpostavila kot najbolj kritična. “Dopuščamo možnost, da bo treba delovnopravno zakonodajo prilagoditi tudi drugod,” je dodal Mesec.

Minister je poudaril, da so se v petek z Ekonomsko-socialnim svetom dogovorili, da bodo tako zakon kot pravilnik, ki spremlja zakon, obravnavali na septembrski seji. Pričakuje, da ne bodo razpravljali le o gradbiščih, ampak tudi o potrebi po prilagajanju delovnopravne zakonodaje na spremenjene vremenske okoliščine.

Sočasno s predlogom zakona bo ministrstvo v javno razpravo poslalo tudi predlog pravilnika o zahtevah varnega in zdravega dela na začasnih in premičnih gradbiščih ter predlog novega pravilnika o usposabljanju koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih. Ta glede na trenutno veljavni predpis po pojasnilih ministrstva prinaša spremembe glede programa prvega usposabljanja koordinatorjev, postopkov izvajanja preizkusa znanja koordinatorjev ter izvajanja obdobnega usposabljanja koordinatorjev.

Ob tem je Mesec vse zaposlene, ki so na delovnih mestih trenutno izpostavljeni visokim temperaturam, pozval, da o teh okoliščinah obveščajo ministrstvo in inšpektorat za delo. Na tak način lahko pristojni zadeve preverjajo, posledično pa tudi prilagajajo delovnopravno zakonodajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!