Ministrstvo za izobraževanje: Delavec, ki odkloni testiranje, je lahko odpuščen

Koronavirus 24. Avg. 202121:281 komentar
Delite:
Otroci
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za izobraževanje je danes na šole in vrtce naslovilo okrožnico, v kateri je navedeno, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Po okrožnici neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. Tako bo delodajalec kršitelja lahko odpustil.

Šole in vrtci so danes prejele okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovno pravna obveza. Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Delodajalec lahko uvede disciplinski postopek

Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Enako za kršenje delovnega razmerja velja tudi odklonitev nošenja zaščitne maske zaposlenih. Vendar pa učencem, ki so šoloobvezni, ravnatelj ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask.

Ravnatelji opozarjali, da nimajo pravne podlage

Ministrstvo za izobraževanje je v okrožnici, ki so jo pozno popoldne dobile izobraževalne ustanove, prav tako zapisalo, da se v primeru, da učenci ne želijo nositi zaščitne maske, njihove starše takoj seznani s to obveznostjo. V navodilih je zapisano, da bo šola takšne primere predala šolski inšpekciji.

Ravnatelji so pred prejemom okrožnice večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

O okrožnici je v dnevni informativni oddaji poročala TV Slovenija.

Komentari

Vaš komentar