Ministrstvo zavrača očitke o stanju na upravnih enotah

Slovenija 21. Jun 202421:34 4 komentarji
ministrstvo za javno upravo
Foto: BOBO

Ministrstvo za javno upravo je zavrnilo nekatere navedbe o stanju na upravnih enotah tamkajšnjih sindikatov. V odzivu so poudarili, da vodijo dialog z zaposlenimi, si prizadevajo za boljši dostop do javnih storitev tudi med stavko in iščejo rešitve za boljši plačni sistem zaposlenih.

Ministrstvo za javno upravo je v odzivu zapisalo, da se zaveda resnosti kadrovske, organizacijske in plačne problematike na upravnih enotah. V sodelovanju s tamkajšnjimi načelniki in predvsem zaposlenimi si prizadevajo za čim boljši dostop do javnih storitev med stavko. Minister Franc Props od nastopa mandata redno opravlja delovne obiske, prek katerih prepoznava in prilagaja rešitve za upravne enote, so navedli.

Vlada za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju, skupaj s predvideno novo plačno lestvico, predvideva več kot milijardo evrov. Od tega bo pomemben del namenjen zvišanju plač zaposlenih v državni upravi, kamor spadajo tudi upravne enote, so sporočili. “Pred tem parcialnih dogovorov s posamezno plačno skupino ne more biti, saj bi to povzročilo nova nesorazmerja med poklicnimi skupinami, s čimer so sindikati upravnih enot dobro seznanjeni,” so poudarili.

Hkrati so aktivni pri iskanju rešitev za sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev sindikata državnih organov in posamičnih sindikalnih organizacij na upravnih enotah, so zatrdili. Vlada je sindikatom predlagala uvedbo delovnih mest referentov in višjih referentov na upravnih enotah, ki bi bili uvrščeni v višji plačni razred od primerljivega delovnega mesta na ministrstvu. Poleg tega so v predlogu upoštevali dodatek za blagajniško poslovanje, so poudarili.

Kot so še navedli na ministrstvu, so izvedli vrsto pomembnih ukrepov za hitrejše reševanje postopkov. Z upravnih enot Ljubljana, Maribor in Kranj so na manj obremenjene upravne enote prenesli šest tisoč zadev z upravnega področja tujcev, so dodali.

Pojasnila ministrstva glede razrešitve načelnice UE Ljubljana

Ministrstvo je glede nedavne razrešitve načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec dodatno pojasnilo, da je minister Props vodenje največje upravne enote zaupal načelniku, “ki ga odlikujejo vodstvene izkušnje pri operativnem reševanju odprtih zadev”.

Dodali so, da so v zadnjih desetih letih na Upravni enoti Ljubljana ukrep razrešitve načelnika brez obrazložitve v enem letu po nastopu mandata novega ministra izvedli še dvakrat: leta 2013 pri načelnici Mojci Kucler Dolinar in leta 2022 pri načelniku Bojanu Babiču. “To dokazuje, da ne gre za nobeno izjemo na tem področju, kot se želi prikazati v medijih,” so poudarili.

Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so 15. maja začeli stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. V ponedeljek je po besedah Propsa stavkalo 26 upravnih enot, po besedah sindikata pa večina. Po današnjih navedbah ministrstva stavka 40 upravnih enot, od tega stavka 14 enot le ob sredah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje