Mladi za podnebno pravičnost napovedujejo, da bodo še naprej “grizli v trd oreh”

N1 video 22. Maj 202410:23 0 komentarjev

Poslance čaka odločanje o referendumskem vprašanju o JEK2 in resoluciji o dolgoročni rabi jedrske energije. Med tem pa v gibanju Mladi za podnebno pravičnost nasprotujejo trenutnemu vodenju tega projekta. Pozvali so tudi k verodostojnim, strokovnim in točnim informacijam, ki so podlaga za strokovno diskusijo.

Poslanci državnega zbora danes odločajo o referendumskem vprašanju o JEK2 in resoluciji o dolgoročni rabi jedrske energije. “Mladi za podnebno pravičnost nismo proti jedrski energiji, smo pa proti trenutnemu vodenju projekta. Poslanci in vlada ta proces vodijo v popolni temi, brez kakršnegakoli upoštevanja predlogov civilne družbe, ministrstva in predsednice republike Nataše Pirc Musar,” je ob začetku seje DZ povedala Klara Prem Cerar iz gibanja.

Spomnila je, da so se Mladi za podnebno pravičnost dogajanju pridružili januarja, ko so politiko pozvali, naj z referendumom počaka, saj vse informacije še niso dostopne. “Aprila so naša prizadevanja podprli na ministrstvu za okolje, zakonodajnopravna služba DZ, podprli so nas poslanci Levice in poslanec Miroslav Gregorič iz poslanske skupine Svoboda,” je povedala. Izpostavila je tudi podporo predsednice Pirc Musar. “Na drugi strani imamo večino poslancev, vlado, državni svet in kapital, ki brezkompromisno podpirajo projekt brez upoštevanja civilne družbe.”

Gibanje je pred časom pripravilo svoj predlog referendumskega vprašanja. Odziva politike na pripravljen predlog referendumskega vprašanja po besedah Prem Cerar niso dobili, danes pa ga ponavljajo v upanju, da ga bodo poslanci v državnem zboru sprejeli.

Poslanci pa bodo odločali tudi o resoluciji o dolgoročni rabi jedrske energije. Tudi o tej temi so Mladi za podnebno pravičnost spregovorili že večkrat, njihovi predlogi pa se skladajo tudi s predlogi ministrstva za okolje. “Naši predlogi se osredotočajo na ukrepe za transparentno in strokovno upravljanje projekta JEK2, ekonomsko smiselnost projekta ter globalno pravičnost in trajnostno obratovanje JEK2,” je povedala Prem Cerar in izrazila upanje, da bo resolucija danes sprejeta.

“Ključno je, da so prebivalci seznanjeni z verodostojnimi, strokovnimi in točnimi informacijami”

Primož Ribarič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost pa se je odzval na včeraj predstavljene podatke investitorja Gen energija o projektu JEK2. “Do konkretnih številk se ne moremo opredeljevati, saj investitor ni predstavil bistvenih vodnih podatkov in postopka samega izračuna,” je povedal Ribarič. Dodal je, da bi si želeli, da bo to storil v prihodnje, saj je to predpogoj za strokovno diskusijo. “Ključno je, da so prebivalci seznanjeni z verodostojnimi, strokovnimi in točnimi informacijami.”

Da pa bodo prebivalci lahko verjeli podatkom, mora biti po njegovih besedah izpolnjenih pet pogojev. “Analize, ki jih je naročil investitor, morajo biti javnosti predstavljene šele po neodvisnem strokovnem pregledu za to usposobljene institucije. Razpis za takšno študijo naj objavi neodvisna institucija, kot je SAZU. Vloga investitorja pa naj bo omejena na financiranje takšne študije,” je navedel Ribarič. “V javnosti predstavljena stroškovna cena električne energije iz JEK2 naj zaobjema vse stroške jedrske elektrarne skozi njen celotni življenjski cikel,” je izpostavil na pogosto pozabljene stroške.

Pozval je tudi k temu, da se na spletu objavi celotne študije in doda poljudno napisane povzetke. “Da bodo ljudje prepričani o verodostojnosti predstavljenih podatkov, pa naj investitor javnosti razloži, kako in zakaj se podatki razlikujejo od podatkov priznanih strokovnjakov in preteklih izkušenj po Evropi,” je še rekel Ribarič.

Če bodo poslanci potrdili, mladi za podnebno pravičnost napovedujejo, da bodo “še naprej grizli v ta trd oreh in poskušali odkriti realne številke”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!