Močni nalivi po državi, nekatere reke hitro naraščajo

Slovenija 02. Okt 202416:10 > 17:13 0 komentarjev
Naliv
Srdjan Živulović/BOBO

Večji del Slovenije so čez dan zajele nevihte z nalivi. Zaradi močnejših nalivov se je začela razlivati Tolminka ter druge reke v Posočju, tudi na Gorenjskem hitro naraščajo, ponoči se bosta začeli razlivati še Krka in Kolpa.

Slovenijo so zajele intenzivnejše padavine, vmes bodo tudi nevihte.

Popoldne so se nad severozahodno Slovenijo okrepile padavine, pojavljajo se nevihte z nalivi, so objavili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). Okoli 17. ure so močnejše padavine zajele večji del države.

Agencija za okolje je ob 15.30 zapisala, da so v zadnjih treh urah na postaji Vogel izmerili 110 milimetrov padavin, na postaji Tolmin pa 80 milimetrov. močnejši pas s padavinami se je nato pomikal proti jugovzhodu države.

Hidrologi opozarjajo na hitro naraščanje rek v zgornjem Posočju in na Gorenjskem, Tolminka se je že začela razlivati.

Danes zvečer in ponoči so verjetna razlivanja hudourniških vodotokov in posameznih rek tudi v osrednji in južni Sloveniji.

“Krka in Kolpa s pritoki bosta zvečer začeli naraščati in se ponoči razlivati. Jutri se bo zaradi ponovne okrepitve padavin in povečane predhodne vodnatosti naraščanje rek nadaljevalo. Krka bo čez dan začela poplavljati, poplavljene površine se bodo v petek povečevale,” še svarijo hidrologi.

Zaradi obilnega dežja je agencija za okolje od srede opoldne do noči na četrtek za velik del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo.

Na zahodnem delu države ter v osrednji in jugovzhodni regiji velja oranžno opozorilo pred dežjem. Močne so izdatnejše padavine, vodotoki lahko poplavljajo. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo,” opozarjajo na Arsu.

Arso v primeru poplavljanja vodotokov in zastajanja padavinske vode prebivalcem svetuje, naj iz nižjih prostorov umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti ter naj izklopijo elektriko, plin in vodovod.

Po celotni državi velja tudi rumeno opozorilo pred nevihtami, na Dolenjskem, Gorenjskem in Obalno-kraškem pa tudi opozorilo pred vetrom. Ob morju se bo krepil jugo, drugod bo zapihal jugozahodnik, popoldne pa postopno severni veter.

Vremensko opozorilo za sredo
Vremensko opozorilo za sredo (Foto: ARSO)

“Ne zadržujete se na potencialno nevarnih mestih. Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake,” opozarjajo na Arsu.

Tudi Geološki zavod Slovenije svari, da bo zaradi deževja povečana možnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!