Močni sunki vetra po Sloveniji podirali drevesa

Slovenija 15. Sep 202408:05 > 10:06 0 komentarjev
Podrto drevje
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Vreme je v krajih po Sloveniji povzročilo nevšečnosti. Uprava za zaščito in reševanje je zaradi močnega vetra poročala o podrtih drevesih.

V noči na nedeljo je močan veter podiral drevesa. Največ težav je povzročil na območju Brežic, Celja, Kranja, Kopra, Maribora, Murske Sobote, Nove Gorice in Slovenj Gradca, kjer so regijski centri zabeležili 24 dogodkov, so navedli v Upravi RS za zaščito in reševanje. Močan veter je podiral drevesa na cestišče in na dveh večstanovanjskih objektih odkril streho. Posredovalo je 21 gasilskih enot, od tega ena poklicna, ter druge službe, ki so podrta drevesa odstranjevali in občanom nudili pomoč pri zaščiti poškodovanih ostrešij.

O vetrolomu so poročali na območju občin Dobrna, Dravograd, Gornji Grad, Laško, Luče, Mozirje, kjer so gasilci razžgali in odstranili podrta drevesa iz cestišča na sedmih lokacijah, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Solčava in Velenje.

V občini Šmarje pri Jelšah so zaradi nevarnosti zemeljskega plazu, ki ogroža stanovanjsko hišo, v soboto posredovali gasilci prostovoljnega gasilskega društva Sveti Štefan. Ti so s folijo prekrili zemeljski plaz.

Oranžno pozorilo Arsa

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so v soboto najmočnejše sunke vetra izmerili na merilni postaji na Kredarici, kjer je veter dosegel hitrost 138 kilometrov na uro, na Uršlji gori je veter pihal s hitrostjo 116 kilometrov na uro, na Ratitovcu in Krvavcu pa 98 kilometrov na uro.

Arso je zaradi močnega vetra za severozahod in severovzhod države izdala oranžno vremensko opozorilo, za osrednjo in jugovzhodno pa rumeno. Okrepljen veter severnih smeri, ki bo v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro, bo pihal do zvečer. Območja z najmočnejšimi sunki bodo pod Karavankami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in na severovzhodu države. Zvečer in ponoči bo veter postopno oslabel.

Meteorologi so sicer že v petek opozorili, da bo zaradi velike razlike v zračnem tlaku ta konec tedna v znamenju okrepljenega severnega vetra oziroma karavanškega fena.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!