Golob: V primeru interpelacije bomo Asto Vrečko zlahka ubranili

Kultura 09. Nov 202215:49 > 18:21 13 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Muzej slovenske osamosvojitve je v zadnjem času deležen precejšnje pozornosti. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je konec oktobra napovedala ustanovitev novega javnega zavoda, v okviru katerega naj bi omenjeni muzej združili z Muzejem za novejšo zgodovino, v opoziciji združitvi močno nasprotujejo, Nova Slovenija pa je napovedala celo vložitev interpelacije zoper Vrečko, če ta svoje odločitve ne bo spremenila. Na današnjem koalicijskem vrhu združitev obeh muzejev sicer ni bila na dnevnem redu, je pa predsednik vlade Robert Golob napovedal, da se bodo o nameri združitve znotraj koalicijskih vrst uskladili.

V NSi so v zadnjih dneh napovedali interpelacijo proti ministrici za kulturo Asti Vrečko, če ministrstvo ne bo odstopilo od napovedane združitve obeh muzejev – Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino. Danes pa je na Brdu pri Kranju potekal drugi vrh Golobove koalicije, na katerem naj bi premier Robert Golob napovedal, da se bodo koalicijske stranke v prihodnje glede namere o združitvi obeh muzejev uskladile. Če pa bo do interpelacije kulturne ministrice tudi dejansko prišlo, je Golob poudaril, da bodo ministrico z lahkoto ubranili.

“Nimamo nobenega dvoma, da bo glasovanje hitro, učinkovito in jasno,” je predsednik vlade dejal na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu ter dodal, da ne dvomi, da bodo interpelacije – govora je bilo tudi o interpelaciji zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar in zunanjo ministrico Tanjo Fajon – v celoti zavrnjene. Muzej slovenske osamosvojitve sicer ni bil točka današnjega vrha, prav tako se o nameri združevanja znotraj koalicije še niso uskladili, do odločitve glede morebitne združitve obeh muzejev pa naj bi prišlo šele po zaključku referendumov in volitev. V koaliciji je namreč slišati nezadovoljstvo, češ da stranke na desnem polu to temo izpostavljajo z namenom ideološkega obračunavanja.

Po informacijah naših virov muzeološkim kriterijem ne ustrezata niti sedanja hiša Muzeja slovenske osamosvojitve na Jamovi cesti niti prostori na Poljanski cesti, kjer se nahaja sedež muzeja, saj da so primerni za arhiv in ne za muzej.

Borut Pahor je pred kratkim opozoril na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in  napovedal, da se bo o nameri ustanovitve novega javnega zavoda posvetoval z Golobom, po besedah naših virov pa je vprašanje, ali se bo premier o tem pogovarjal z odhajajočim predsednikom.

Muzej slovenske osamosvojitve je nekdanja vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše ustanovila marca lani. Ministrica za kulturo Vrečko pa je združitev omenjenih muzejev napovedala konec oktobra.

Muzej v zadnjih dveh mesecih večkrat tarča vandalizma

Predsednica sveta zavoda Muzeja slovenske osamosvojitve Alenka Puhar je notranjo ministrico Tatjano Bobnar seznanila z več primeri vandalizma, ki so povezani z omenjenim muzejem in njegovimi sodelavci. Bobnar je v odgovoru na pismo zatrdila, da bo zadevo predala policiji v seznanitev in nadaljnje delo. Ob tem je ministrica izrazila prepričanje, da bo policija ukrenila vse, kar je s tem v zvezi in skladno z zakonodajo, potrebno, ter da bo policija svet zavoda muzeja o vsem tudi obvestila.

Po navedbah sveta zavoda omenjenega muzeja se je v zadnjih dveh mesecih zgodilo več primerov vandalizma, ki so povezani z direktorjem MSO Željkom Osetom ter stavbo, kjer domuje MSO. Dodali so, da so bili dogodki prijavljeni policiji, vložene so tudi bile ovadbe. Na ministrico Tatjano Bobnar je Alenka Puhar v današnjem pismu tudi naslovila pričakovanje, da se bo ministrica zavzela za temeljito in ažurno preiskavo.

Muzej slovenske osamosvojitve je deležen velike pozornosti, odkar so se minuli mesec na ministrstvu za kulturo odločili za združitev tega muzeja in Muzeja za novejšo zgodovino in ustanovitev novega javnega zavoda. Združitvi nasprotujeta opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. (STA)

muzej slovenske osamosvojitve
Google Maps

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje