N1 SOOČENJE: Zdravko Počivalšek, Luka Mesec, Alenka Bratušek in Jernej Vrtovec

N1 volilna soočenja 12. Apr 202209:18 > 13. Apr 2022 14:25

Na N1 Slovenija smo danes organizirali tretje predvolilno soočenje. Tokrat so v studiu gostovali Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), Luka Mesec (Levica), Alenka Bratušek (SAB) in Jernej Vrtovec (Nova Slovenija).

Ali je energetski dodatek v vrednosti 150 oziroma 200 evrov, ki jih bo več kot 700 tisoč Slovencev začelo prejemati danes, pravi način za blaženje podražitev? Cene namreč še naprej naraščajo, meso, denimo, se bo pred veliko nočjo podražilo tudi do 30 odstotkov. Predvsem pa ni jasno, kakšne bodo položnice za elektriko in ogrevanje prihodnjo zimo, s čimer se bo že ukvarjala nova vlada, katerakoli to bo. Kakšen mora biti načrt za blaženje cenovnih pritiskov, da bo ta vzdržen tudi na daljši rok?

Kako naj se deli ustvarjeno, da bo delitev pravična? Naj se krepita srednji razred in gospodarstvo ali naj se premožnejšim in podjetjem, zlasti prek davkov, vzame več in nameni tistim, ki imajo manj? Konceptualne razlike prav o tem med današnjimi gosti N1 SOOČENJA ne bi mogle biti večje. Soočili smo namreč Zdravka Počivalška, Luko Mesca, Jerneja Vrtovca in Alenko Bratušek. 

Odziv Ivana Simiča

Po soočenju na N1 se je oglasil generalni direktor Fursa Ivan Simič, ki pravi: “Navedbe, da je Igorju Bavčarju odpisan večmilijonski davčni dolg, ne držijo. Igorju Bavčarju ni bila izdana nobena odločba, s katero bi mu bil odpisan davčni dolg.” Na N1 smo povzemali poročanje Dela, da ima Furs že spisano odločbo za odpis 2,7 milijona evrov davčnega dolga Igorju Bavčarju oziroma – kot smo to formulirali v soočenju -, da je po neuradnih informacijah Bavčarjevemu zahtevku ugodeno, in ne, da mu je odločba že izdana.

N1 SOOČENJE, Miha Orešnik, grafika
N1

Goste smo vprašali tudi, kako bodo zagotovili dovolj stanovanj, da bodo vrtoglave cene nepremičnin padle, in ali je pot, da lastniki praznih stanovanj plačajo tudi po več kot 5.000 evrov davka na leto, res prava?

Oglejte si tudi odmevno predvolilno soočenje Roberta Goloba (Gibanje Svoboda), Mateja Tonina (NSi), Tanje Fajon (SD) in Aleša Hojsa (SDS). Ogledate si ga lahko TUKAJ. In soočenje Urške Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) in Franca Breznika (SDS).  Njuno soočenje si lahko ogledate TUKAJ.

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.