Na Bovškem umrl 40-letni belgijski pohodnik: zdrsnil s poti in padel v globino

Slovenija 12. Avg 202409:44 0 komentarjev
reševanje, helikopter, gore, policija
Foto: policija/GRZS

S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so posredovali podrobnosti o nedeljski nesreči na Plemenicah na Bovškem, kjer se je smrtno ponesrečil 40-letni belgijski pohodnik. Na nadmorski višini okoli 1.950 metrov mu je zdrsnilo, nato pa je padel prek več skalnih polic 150 metrov v globino.

Po dosedanjih ugotovitvah policistov je 40-letni državljan Belgije, skupaj z 42-letnim prijateljem iz Slovenije, hodil po urejeni in zahtevni planinski poti na območju Trente, ki vodi od Luknje čez Plemenice proti Kredarici.

Med hojo po planinski poti, ki vodi čez Plemenice, sta uporabila varovalno opremo, kjer so bile nameščene jeklenice.

Ko sta prišla do dela, kjer ni nameščenih jeklenic, sta na okoli 1.950 metrov nadmorske višine prispela do strmega dela. Tega je najprej preplezal 42-letni planinec iz Slovenije, nato pa je za njim v strmi del vstopil še 40-letni belgijski državljan. Ta je po nekaj metrih vzpona iz neznanega razloga izpustil prijem in zdrsnil s planinske poti v globino prek skalnatih polic.

Po približno 150 metrih padanja in prevračanja prek skalnatih polic se je ustavil na manjšem melišču, kjer je negiben obležal in podlegel hudim telesnim poškodbam. Policisti so bili o nesreči obveščeni v nedeljo ob 9.39.

Belgijski državljan je med hojo v gorah uporabljal ustrezno opremo za visokogorje, kot so terenski čevlji, čelada, nosil je plezalni pas z vso potrebno plezalno opremo oziroma pripomočki, so sporočili s PU Nova Gorica.

Njegov prijatelj je tako po nesreči poklical na pomoč reševalce. Na kraj so bili napoteni reševalci dežurne ekipe GRZS z Brnika in gorski reševalci GRS Bovec, ki so kasneje pokojnega našli 150 metrov pod plezalno potjo, ki vodi iz Luknje prek Plemenic. Pokojnega belgijskega državljana in njegovega prijatelja so reševalci s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali v Bovec. O tragičnem dogodku so obvestili tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili pristojno državno tožilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!