Pestro na slovenskih cestah: na več odsekih gneče in zastoji

Slovenija 10. Avg 202407:32 > 14:15 0 komentarjev
Foto: Dars

Tudi ta konec tedna je na cestah po državi pričakovati gost promet, napoveduje prometnoinformacijski center. Na več odsekih je promet že od jutra povečan, ponekod nastajajo zastoji. Zaradi prometne nesreče je bila dopoldne nekaj časa zaprta dolenjska avtocesta, vendar je promet po njej stekel že pred poldnem.

Zastoji na slovenskih cestah ob enem prometno bolj obremenjenih koncev tedna nastajajo predvsem na Primorskem in Gorenjskem. Pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona vozil dolga več kot deset kilometrov, poroča prometnoinformacijski center.

Zastoji nastajajo tudi na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji, kjer predor občasno zapirajo.

Na gorenjski avtocesti je izvoz Jesenice vzhod, Lipce odprt samo za lokalni promet. Za osebna vozila, ki so namenjena v Kranjsko Goro in na Jesenice, sta možna izvoza Radovljica in Lesce, opozarja prometnoinformacijski center.

Zastoj nastaja tudi pred delovno zaporo med priključkoma Jesenice in Jesenice vzhod proti Ljubljani.

Na primorski avtocesti zastoji nastajajo na posameznih odsekih med razcepom Nanos in priključkom Brezovica proti Ljubljani, proti Kopru pa med predorom Šentvid in Vrhniko ter med priključkom Ljubljana Vič in Vrhniko.

Na štajerski avtocesti se nekajkilometrska kolona vozil vije pred mejnim prehodom Šentilj proti Avstriji.

Zastoji nastajajo tudi na glavnih in regionalnih cestah Šmarje-Koper-Dragonja v obe smeri, Koper-Izola-Sečovlje, pred koncem izolske obvoznice poti Strunjanu in pred Sečovljami proti Hrvaški.

Zastoji so še na cesti Jesenice-Hrušica, na cestah proti Bledu in na cesti Ljubljana-Brezovica, občasno pa zapirajo tudi predor Ljubelj proti Avstriji.

Na pot strpno in previdno

Na policiji vsem, ki se odpravljajo na pot svetujejo strpno in previdno vožnjo, še posebej na odsekih, kjer izvajajo gradbena dela. Udeležencem v prometu svetujejo, naj zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, še posebej na odsekih, kjer izvajajo gradbena dela in naj hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa. Opozarjajo, da zaradi možnosti zastojev in stoječe kolone obstaja nevarnost naleta.

Na prometnoinformacijskem centru voznikom predlagajo, da so poleg prometnih informacij in upoštevanja prometnih pravil pozorni tudi na vremenske razmere.

Poleg prometa še vročinski val

Agencija RS za okolje (Arso) za danes in prihodnje dni napoveduje vročinski val, ki bo zajel celotno Francijo, jug Britanskega otočja, države Beneluksa, pa tudi območje Alp, severnega Sredozemlja in Balkana. Od danes najbolj izrazito vročino pričakujejo na Primorskem, kjer bo najvišja dnevna temperatura med 34 in 38 stopinjami Celzija. Drugod po Sloveniji je pričakovati temperature med 31 in 35 stopinjami Celzija. Vročinski val bo vztrajal večji del prihodnjega tedna, prve možnosti osvežitve se po napovedih Arsa obetajo konec prihodnjega tedna.

Z današnjim dnem in vse do preklica je ponovno razglašena tudi požarna ogroženost za občine v obalno-kraški in goriški statistični regiji.

Udeleženci v prometu naj s seboj na pot vzamejo zadostno količino tekočine. V stoječi koloni naj ne zapuščajo vozil in naj ne hodijo po avtocesti. Ustvarijo naj reševalni pas, upoštevajo naj navodila in obvestila policistov, redarjev, cestninskih nadzornikov.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!