Na delo se je prijavil v brezhibni slovenščini, a na razgovoru jezika ni govoril

Slovenija 03. Jun 202413:48 5 komentarjev
Zagovornik načela enakosti
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Zagovornik načela enakosti je obravnaval primer domnevne diskriminacije v zaposlitvenem postopku. A diskriminacije ni ugotovil, saj je za razpisano delovno mesto delodajalec upravičeno zahteval znanje slovenskega jezika.

Zagovornika načela enakosti je posameznik obvestil, da ga je podjetje s področja turizma v izbirnem postopku za službo vzdrževalca v hotelu obravnavalo slabše kot druge iskalce zaposlitve samo zato, ker je tujec in ne govori slovensko.

Zatrjeval je, da bi delo, za katero se je prijavil, lahko opravljal, saj da je za to dovolj že znanje angleščine. Zagovornik je trditve prijavitelja diskriminacije obravnaval za verodostojne, zato je uvedel postopek ugotavljanja diskriminacije in začel preverjati, ali se je diskriminatorna obravnava zares zgodila.

Podjetje, ki ga je prijavitelj obtožil diskriminacije, je zagovorniku pojasnilo, da zaposluje tudi tujce, ki ne znajo slovensko, vendar na delovnih mestih, pri katerih znanje jezika ni pogoj za opravljanje dela. Tako so tudi prijavitelju na razgovoru ponudili drugo delo, ki bi ga lahko opravljal kljub svojim osebnim okoliščinam narodnosti, državljanstva in jezika. To je povedal tudi prijavitelj diskriminacije.

Podjetje je navedlo še, da je med pogoji za zasedbo delovnega mesta vzdrževalca v hotelu utemeljeno tudi znanje slovenščine. Kot je zapisalo, mora vzdrževalec jasno komunicirati s sodelavci in z zunanjimi izvajalci tudi ob nepričakovanih dogodkih, ki terjajo hitro in usklajeno ukrepanje. V podjetju so dodali, da je znanje slovenščine pri opravljanju nalog vzdrževalca še posebej pomembno pri razumevanju navodil za upravljanje naprav in strojnih inštalacij, za ravnanje s kemikalijami in za vodenje vseh evidenc.

Znanje jezika je bilo kot pogoj za zaposlitev navedeno že v razpisu, kandidata pa so na razgovor povabili le zato, ker je prijavo na delovno mesto elektronsko poslal v brezhibni slovenščini. Zavrnili so ga izključno zaradi neznanja jezika, kar se je izkazalo šele na razgovoru.

Zagovornik je ob dejstvu, da so prijavitelju ponudili zaposlitev na drugem delovnem mestu, in ob pojasnilu, zakaj je znanje slovenščine pomembno za mesto vzdrževalca v hotelu, tako ugotovil, da posameznika niso diskriminirali zaradi njegove narodnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje