Ob sprejemu na intenzivno nego se je zlagal, da je cepljen

Koronavirus 27. Okt 202115:13 > 18:22 11 komentarjev

Na intenzivni negi v ljubljanskem kliničnem centru zaradi covida-19 zdravijo tudi bolnika, ki je ob sprejemu navedel, da je cepljen. Ob preverjanju protiteles so ugotovili, da jih nima in da je imel lažno potrdilo o cepljenju.

“Pri nas se število zasedenih postelj v zadnjih nekaj dneh povečuje, zato ves čas povečujemo naše kapacitete. Največ dela imamo z bolniki, ki so ‘sveži’, ki pridejo ravnokar s terena,” je v oddaji N1 STUDIO povedal dr. Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine na ljubljanski infekcijski kliniki.

Dodal je, da so zjutraj s terena sprejeli 60-letnega gospoda v hudi respiratorni odpovedi, v zelo slabem stanju. Takoj je potreboval umetno mehansko ventilacijo.

Na intenzivni negi v kliničnem centru se po njegovih besedah trenutno zdravi 29 bolnikov. “Najmlajša je 35-letnica, ki je hudo prizadeta, v osnovi zdrava, brez pridruženih bolezni. Iz Celja je bila premeščena zaradi hude respiratorne odpovedi, ker mehanska ventilacija ni bila zadostna, zato je trenutno odvisna od zunajtelesne membranske oksigenacije (ECMO). Prav tako je na tem bolnica, stara malo pod 40 let,” je povedal Vovko.

Večina bolnikov ima od 40 do 70 let, starejša od 70 let sta pravzaprav le dva bolnika (73 in 80 let). Večinoma so ljudje stari približno 50 oziroma 60 let.

Na intenzivni negi tudi bolnik z lažnim potrdilom o cepljenju

Na vprašanje, ali so med bolniki na intenzivni tudi cepljeni, je Vovko odgovoril pritrdilno, a je teh precej manj kot necepljenih. Od 29 jih je pet cepljenih. “Eden od teh je tudi bolnik, ki je navajal cepljenje, pa dejansko tega ni dokazal glede na protitelesa, ki smo jih preverjali ob sprejemu. Pozneje se je izkazalo, da je imel lažno potrdilo o cepljenju,” je povedal. Pri vseh bolnikih niso preverjali, ali so cepljeni, sta bila pa dva bolnika oziroma trije gotovo cepljena spomladi. Vsi cepljeni bolniki so tudi nekoliko starejši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje