Na Jezerskem z novimi ukrepi za zmanjšanje hrupa in hitrosti

Slovenija 16. Jul 202422:37 0 komentarjev
motoristi in nova prometna tabla
Foto: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo

Na Jezerskem želijo z novimi opozorilnimi tablami, ki voznike opozarjajo na hrup in preveliko hitrost, umiriti promet v naselju.

Po pozitivnih odzivih iz Triglavskega narodnega parka je direkcija za infrastrukturo table s prikazovalniki za opozarjanje na hrup in preveliko hitrost postavila tudi na Jezerskem. Regionalna cesta omogoča hitro pospeševanje in večje hitrosti motornih vozil, zato so se na direkciji odločili za dodatne ukrepe za umirjanje prometa.

Dvojezične table so na štirih lokacijah postavili na regionalni cesti med Spodnjim Jezerskim in mejnim prehodom z Avstrijo. Prvo so postavili na začetku naselja Zgornje Jezersko v smeri Avstrije, dve (eno v smeri Avstrije, drugo v smeri Kranja) so postavili v bližini odcepa za Planšarsko jezero, četrto pa na koncu naselja Zgornje Jezersko pred ovinki v smeri Avstrije.

Po pojasnilih direkcije je sistem sestavljen iz dveh glavnih komponent, in sicer detektorja za merjenje hitrosti in hrupa ter opozorilne table z LED-prikazovalnikom.

Sistem za aktivno opozarjanje o prekoračitvi hitrosti in hrupa vozil se odziva individualno, glede na izmerjene vrednosti. Detektor najprej izmeri hitrost in hrup ter preko žične povezave pošlje podatek tabli, kjer se na podlagi izmerjenega hrupa in hitrosti izpiše opozorilo.

motoristi in nova prometna tabla motoristi in nova prometna tabla
Foto: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo
motoristi in nova prometna tabla motoristi in nova prometna tabla
Foto: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo

Obvestilna tabla je sestavljena iz grafičnega dela ter prikazovalnika. Grafični del ima ilustracijo, ki opozarja na problematiko hrupa z dvojezičnim napisom “Pssst! Zmanjšaj hrup! Reduce noise level!”, so zapisali na direkciji.

LED-prikazovalnik prikazuje sporočila, odvisna od zaznane hitrosti in hrupa mimo vozečega vozila. Opozorilna tabla nato prikazuje dinamične povratne informacije za voznike v obliki pohvale ali kritike. S tem udeleženci v prometu prejmejo neposredne povratne informacije o vožnji ter se lahko temu tudi primerno odzovejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!