Na ljubljanski urgenci v noči na torek večji priliv pacientov

Slovenija 24. Sep 202414:46 0 komentarjev
Urgenca
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na ljubljanski urgenci so v ponedeljek zvečer in v noči na torek zaznali večji priliv pacientov, kar so opazili tudi številni čakajoči. V UKC Ljubljana pojasnjujejo, da so ljudje prihajali zaradi različnih stanj, nekoliko več pacientov je tudi zaradi covida-19, a ti nato ne potrebujejo nadaljnje oskrbe v bolnišnici.

Pacienti na urgenci UKC Ljubljana so v ponedeljek opazili večje število čakajočih.

V ljubljanskem kliničnem centru so za N1 potrdili, da so v ponedeljek zvečer in predvsem ponoči res zaznali večji priliv pacientov, ki so tja prihajali zaradi različnih stanj, nekoliko več njih tudi zaradi covida-19.

Večina bolnikov s covidom-19 nato sicer ni potrebovala nadaljnje bolnišnične oskrbe. “Marsikatero napotitev na urgenco bi lahko preprečili z ustrezno oskrbo teh bolnikov v domačem okolju in z ustreznim zdravljenjem simptomov (zbijanje vročine, skrb za zadostno hidracijo),” poudarjajo v UKC Ljubljana.

Urgenca UKC Ljubljana rešilec
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Posamezne konice jim na ljubljanski urgenci za zdaj uspe obvladati, predvsem z veliko angažiranostjo zaposlenih, pravijo v kliničnem centru. Se pa v času konic podaljša čas obravnave za tiste paciente, ki imajo nižjo stopnjo nujnosti, dodajajo.

“Če pa bi se zaradi različnih dejavnikov pokazalo, da bi postale takšne konice povečanega priliva pacientov na določene urgence pogostejše, bo treba poiskati sistemske rešitve, saj jih dolgoročno ne bo mogoče blažiti,” poudarjajo v ljubljanskem kliničnem centru. V tujini na primer zelo učinkovito delujejo sistemi napotovanja reševalnih vozil v okviru dispečerskega centra tja, kjer so kapacitete še razpoložljive oziroma urgentni center ni tako obremenjen, ob tem dodajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!