Upravne enote prikimale podpisu sporazuma, stavka bo prekinjena

Slovenija 04. Jul 202412:11 > 18:26 4 komentarji

V petek bo Sindikat državnih organov podpisal stavkovni sporazum z vladno stranjo, s tem pa bo predvidoma v ponedeljek prekinjena stavka na upravnih enotah. Podpis sporazuma je podprlo 40 upravnih enot, dve sta izrecno proti, a bo sporazum veljal za vse. Vlada je medtem potrdila predlog interventnega zakona. Ta gre v smeri razbremenitve upravnih enot, saj bi jim začasno odvzeli krajevno pristojnost za izdajo delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje za tujce. Omenjena dovoljenja bi tujcem po novem lahko izdajal tudi zavod za zaposlovanje. Vladni govorec, minister Matej Arčon je izrazil pričakovanje, da bodo poslanci interventni zakon potrdili konec prihodnjega tedna.

40 upravnih enot je danes podprlo podpis stavkovnega sporazuma – dve sta izrecno proti, preostale bodisi ne stavkajo bodisi so stavko že prekinile, je za STA dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Stavkovni sporazum z vlado bosta v imenu upravnih enot v petek ob 13. uri podpisala Verk in predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković. Še pred tem se bo vlada na dopoldanski dopisni seji seznanila z informacijo o stavkovnem sporazumu in za podpis slednjega pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po Verkovih navedbah bo stavkovni sporazum veljal za vse upravne enote. “Vse pogodbe v javnem sektorju, ki jih sklenemo reprezentativni sindikati, veljajo za vse, tudi tiste, ki teh pogodb ne podpišejo. Prepričan sem, da je to edini način, da je zadeva verodostojna in transparentna za vse,” je poudaril Verk.

Stavkovni sporazum bo nato predvidoma v ponedeljek objavljen v uradnem listu, s tem pa bodo upravne enote tudi prekinile stavko.

Frančišek Verk
Frančišek Verk (Foto: Borut Živulović/Bobo)

“Po podpisu sledi zamrznitev stavke in uresničevanje tega sporazuma, ki zna biti tudi naporno in porajati kakšne težave,” je ocenil Verk. Po njegovih besedah se namreč zavedajo, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniki upravnih enot in predstavniki sindikata. Ta komisija bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečan obseg dela razdeliti med javne uslužbence.

Kot je še dejal Verk, stavkovni sporazum prinaša udejanjanje določil 22. člena zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki govorijo o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Pojasnil je, da stavkovni sporazum predvideva razdelitev sredstev, ki ostajajo zaradi nezasedenega kadrovskega načrta in bolniških odsotnosti, daljših od enega meseca. Nekaj sredstev bo najverjetneje primaknila tudi vlada, da se bo primanjkljaj zaradi preobremenjenosti oziroma več deset tisoč nerešenih upravnih postopkov razrešilo, meni Verk.

Bo interventni zakon razbremenil upravne enote?

Minister za delo Luka Mesec je po torkovem sestanku koalicije napovedal, da se bo vlada reševanja čakalnih vrst in nerazrešenih primerov lotila z interventnim zakonom.

Vlada je predlog interventnega zakona potrdila na današnji seji in ga po nujnem postopku poslala v državni zbor. Vladni govorec, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je po seji vlade izrazil pričakovanje, da bodo poslanci zakon potrdili konec prihodnjega tedna.

Poglavitna rešitev v predlogu zakonu se nanaša na razbremenitev upravnih enot. To bi dosegli s tem, da bi upravnim enotam začasno odvzeli krajevno pristojnost za izdajo dovoljenj za delo in bivanje za tujce. S tem bi razbremenili predvsem zaposlene na okencih za tujce na ljubljanski in mariborski upravni enoti, saj bi tujci, ki imajo prijavljeno bivališče ali so zaposleni v podjetjih v Ljubljani in Mariboru, omenjene vloge začasno lahko vlagali tudi na drugih oziroma manjših upravnih enotah, po novem pa tudi na enotah zavoda za zaposlovanje.

Arčon je med rešitvami iz interventnega zakona, ki bo veljal do konca septembra, izpostavil tudi poenostavitve postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce. “Delavcem iz drugih držav, ki so oddali vlogo za dovoljenje za bivanje, ne bo več treba čakati na izdajo dovoljenja za delo, ampak bodo lahko takoj začeli delati pri delodajalcu,” je pojasnil Arčon.

Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon
Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je bil do interventnega zakona, ki so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo, še v sredo kritičen, češ da namerava vlada z njim omejiti stavko na upravnih enotah, a je Arčon to zanikal.

Po njegovih besedah je namen zakona izključno razbremenitev dela upravnih enot. “Predstavniki sindikatov so lahko videli, da vlada namerava urediti sistem plač v javnem sektorju celovito. Del tega plačnega sistema so tudi upravne enote, kjer se vsem izboljšujejo plače. Nobenega ne bomo pustili pod zakonsko določeno minimalno plačo in mislim, da jih je tudi to prepričalo, da so šli v ta pogajanja bolj intenzivno,” je zgodaj popoldne, še pred doseženim dogovorom, dejal Arčon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje