Na največji upravni enoti odpovedali vse naročene termine

Slovenija 03. Jun 202421:20 3 komentarji
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Na ljubljanski upravni enoti že tretji teden stavkajo vsak dan. Danes pa so sporočili, da odpovedujejo vse doslej naročene stranke.

Več kot 30 upravnih enot po državi že tretji teden stavka vsak dan.

Danes pa je Upravna enota (UE) Ljubljana, ki se je vsakodnevni stavki pridružila sredi maja, sporočila, da je odpovedala vse doslej naročene stranke. Te se lahko v času uradnih ur še vedno nenapovedano oglasijo na Linhartovi ali Tobačni, a bodo na lokacijah v času uradnih ur sprejeli toliko strank, kot bo to možno, kar torej pomeni, da lahko na obravnavo čakajo tudi več ur.

Kot so za N1 pojasnili na ljubljanski upravni enoti, so od 15. maja kljub stavki vseeno imeli naročene stranke, ki so prišle, nato pa se je presojalo o nujnosti zadev. “A situacija je takšna, da so ljudje zmedeni, k nam so prišli z elektronskimi potrditvami, a so nato kljub temu lahko bili zavrnjeni,” so pojasnili na UE Ljubljana. Ali je posamezna naloga nujna ali ne, namreč presoja t. i. stavkovna straža. O odpovedanem terminu so stranke obvestili 24 ur prej.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za N1 ponovil kritike do razširjenega nabora bistvenih nalog, ki so ga načelnikom po razširjeni stavki posredovali z ministrstva za javno upravo. Dejal je, da bi morali seznam nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko, izdati načelniki upravnih enot in ne ministrstvo za javno upravo. Za povrh pa je seznam nujnih nalog tako širok, da je tam večina nalog, ki jih uradniki opravljajo v času normalnega delovanja.

Tako naj bi bilo med “veliko” stavko mogoče dobiti nove osebne dokumente: potne liste, vozniška dovoljenja, tudi potrdila o prijavi oziroma odjavi stalnega ali začasnega prebivališča. Mogoča je tudi izvedba vseh volilnih opravil, upravne enote bi morale izdajati tudi gradbena in uporabna dovoljenja ter tudi dovoljenja oziroma prepovedi za javne shode in prireditve. Celoten nabor bistvenih nalog, ki jih je izdalo ministrstvo za javno upravo, lahko preberete na tej povezavi.

“Minister za javno upravo se na nek način norčuje,” je še dodal.

Zaposleni na upravnih enotah že nekaj mesecev opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V pogajanjih z vladno stranjo pa se je izoblikovala še zahteva o 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje