Na obisku v Sloveniji je bil direktor Cie William Burns

Slovenija 01. Okt 202415:33 0 komentarjev
William Burns in Joško Kadivnik
Direktor ameriške Cie William Burns in direktor Sove Joško Kadivnik (Foto: @SOVA_SLO/X)

"Danes se je na obisku v Sloveniji mudil direktor Cie William Burns, ki je z direktorjem Sove Joškom Kadivnikom izmenjal ocene in stališča o aktualnih varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu, v Ukrajini in kriznih žariščih," je na omrežju X objavila Sova. To je prvi obisk direktorja Cie v Sloveniji po letu 2005 in drugi v zgodovini samostojne Slovenije. Z Burnsom sta se srečala tudi premier Robert Golob in državni sekretar za mednarodne zadeve in nacionalno ter mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Vsebinske podrobnosti obiska pa za zdaj niso znane. "Šlo je za vljudnostni obisk, vsebine pogovora ne komentiramo," so ob tem sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je na omrežju X objavila, da se je danes v Sloveniji mudil direktor Cie William Burns.

Teme pogovora z direktorjem Sove Joškom Kadivnikom so bile, sodeč po objavi Sove, varnostne razmere na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu, v Ukrajini in kriznih žariščih. Podrobnejših informacij o vsebini pogovorov Sova ni razkrila.

Je pa v drugi polovici avgusta precej pozornosti v regiji vzbudila turneja Williama Burnsa v prestolnicah nekaterih držav Zahodnega Balkana. Bil je v Sarajevu, Beogradu in v Prištini. Kot so tedaj ocenjevali mediji in analitiki v BiH, bi lahko bil Burnsov obisk v Sarajevu in Beogradu povezan z vplivom Rusije v regiji in odcepitvenimi težnjami proruskih politikov iz Republike Srbske.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, sicer dobro znan po svojih separatističnih težnjah in izjavah, je po obisku Burnsa precej obrnil ploščo in na omrežju X zapisal: “Republika Srbska ni nikoli oporekala suverenosti in ozemeljski celovitosti BiH v skladu z daytonskim sporazumom in odcepitev ni bila nikoli naša politika.”

Ob tem je dodal, da ima Republika Srbska po daytonskem sporazumu pravico do političnega boja za svoj status. “BiH je zveza dveh enakopravnih entitet in treh konstitutivnih narodov, zato je spodbudno stališče gospoda Burnsa, da odgovornost za delovanje države nosijo vse etnične skupnosti.”

Sova: Partnerski odnosi ključni za doseganje ciljev na varnostnem področju

Iz Sove so še sporočili, da sta se Kadivnik in Burns strinjala, da so “partnerski odnosi med službama in državama izjemnega pomena za doseganje skupnih interesov in ciljev na varnostnem področju ter da je za učinkovito obveščevalno delovanje na tem področju nujno partnersko povezovanje ter na zaupanju temelječ profesionalen odnos.”

Skoraj gotovo pa gre okrepitev sodelovanja med ameriško Cio in Sovo pripisati tudi avgustovski največji izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo po hladni vojni. Kot je znano, sta bila del te izmenjave tudi decembra 2022 v ljubljanskih Črnučah aretirana elitna ruska vohuna, ilegalca, ki sta na ljubljanskem sodišču dan pred izmenjavo zapornikov priznala krivdo.

Državni sekretar za mednarodne zadeve in nacionalno ter mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je tedaj dejal, da se je Slovenija po aretaciji ruskih vohunov v Ljubljani o zamenjavi najprej leto dni v popolni tajnosti pogajala z Rusijo. “Letos februarja, ob robu Münchenske varnostne konference, pa je na srečanju s podpredsednico ZDA Kamalo Harris dozorel načrt za skupno izmenjavo obsojencev,” je takrat dejal Volk.

ruska vohuna
Decembra 2022 v Ljubljani aretirana ruska vohuna (Foto: Fotomontaža/Guardian/WSJ)

Poznavalci so si bili enotni, da se je Slovenija pri tej izmenjavi zapornikov pokazala kot kredibilen partner pri zahodnih zaveznikih. Na vprašanje, kako bo država to iztržila, pa je Volk po izmenjavi zapornikov odgovoril: “V sodelovanju na področju varnosti na mednarodnem prizorišču je najtežje pridobiti zaupanje. Izjemno težko je pridobiti zaupanje drugih varnostnih služb, da s teboj delijo informacije. Še težje pa je dobiti spoštovanje. In zdaj imamo zaupanje in spoštovanje.”

Z Burnsom tudi premier Golob in Vojko Volk

Z direktorjem Cie sta se danes v Ljubljani srečala tudi predsednik vlade Robert Golob in Vojko Volk. “Šlo je za vljudnostni obisk, vsebine pogovora ne komentiramo,” so ob tem sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Tokratni obisk direktorja ameriške obveščevalne agencije je prvi po 19 letih; nazadnje je bil namreč direktor Cie v Sloveniji junija 2005. Takrat je bil to v času ameriškega predsednika Georgea Busha ml. Porter J. Gross, ameriški obveščevalci pa so tedaj pod strogimi varnostnimi ukrepi prišli v vasico Čadrg na Tolminskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!