Na območju izolskega Merkurja bi lahko nastal hotelski resort

Gospodarstvo 30. Mar 202214:49 0 komentarjev
Izola
PROFIMEDIA

Miha Kozamernik, ki je nedavno od Gorenjske banke za dobrih 6,5 milijona evrov kupil 5,4 hektarja veliko zemljišče na območju izolskega Merkurja, se je danes srečal z izolskim županom Danilom Markočičem. Po Kozamernikovih besedah se z nemško hotelsko verigo pogovarja o možnosti hotelskega resorta, vrednega med 150 in 200 milijoni evrov.

Še pred nakupom zemljišča se je Miha Kozamernik pogovarjal s potencialnim investitorjem iz Nemčije. Lokacija se jim je zdela zelo zanimiva, investitor pa je navedel tudi pogoje, kot so velikost zemljišča in minimalni standardi za izpeljavo naložbe, je v izjavi po srečanju z županom Markočičem navedel Kozamernik. Pri tem je poudaril, da je govora izključno o turističnih vsebinah na tem območju. Nemški hotelir je po njegovih besedah ocenil, da bi lahko zgradili kompleks s 350 do 450 sobami, sama investicija pa bi bila čez palec vredna med 150 in 200 milijoni evrov.

Novi lastnik zemljišča je dodal, da bo treba najprej spraviti pod streho občinski prostorski načrt in s posameznimi odkupi zemljišč lastniško zaokrožiti celotno območje, preden se lahko gre v pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta. Trenutno imajo okoli 90 odstotkov vseh zemljišč, potrebni za kompleks, preostala pa so v lasti bolnišnice oz. države, občine ter eno v zasebni lasti. Prav to zemljišče s pripadajočo hišo bi po oceni Komazernika najbolj vplivalo na terminski načrt projekta.

Župan Markočič je navedel, da je omenjeno območje po starem prostorskem načrtu namenjeno turizmu, trgovski dejavnosti in rekreaciji: “To so tudi koncepti, ki bi jih, kot smo danes razumeli, rad izpeljal tudi investitor.” Kozamernik je v svojem današnjem nastopu Markočiča tudi prepričal, saj da ima kot lastnik zelo jasne cilje. “Imamo veliko degradiranih območij in skrajni čas je, da se ta območja začnejo enkrat urejati,” je dodal župan. Po njegovih besedah občina ta čas prodaja omenjene parcele na tem območju ni uvrščena v program razpolaganja z nepremičnim premoženjem, je pa pobuda, ki jo bo ob pravem času obravnaval občinski svet. Kot je dodal, pa “nas kot občino to zemljišče ne tišči”.

Kozamernik, ki je poudaril, da se mu lokacija pri Merkurju z vidika hotelirstva zdi “edinstvena lokacija v Sloveniji”, je sicer navedel, da bo treba pred samo gradnjo sanirati območje bivšega kamnoloma za Merkurjevo trgovino in tam tudi opraviti raziskave nosilnosti tal. Če ne bo težav, Kozamernik računa, da bi gradbeno dovoljenje lahko pridobili v roku petih let. Sicer pa, kot je dodal, pogodbe z nemškim investitorjem še nimajo in so odprti tudi za druge možne investitorje. Po novici o nakupu zemljišča so tako že dobili povabilo k pogovoru s strani še ene hotelske verige.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!