Na območju Triglava s helikopterjem reševali planinki, pogrešajo še pohodnika

Slovenija 16. Sep 202412:36 1 komentar

Razmere v gorah niso več poletne, ampak že zelo zimske, zato pa nevarne. Gorska reševalna služba in policija sta včeraj na območju Triglava rešili pohodnici, ki nista imeli ustrezne opreme za varen sestop, še vedno pa iščejo planinca, ki se ni vrnil v dolino.

V nedeljo so policisti in gorski reševalci na območju Triglava s helikopterjem reševali planinki, ki sta se zaradi poslabšanja vremena in snega že v petek zatekli v Dom Valentina Staniča pod Triglavom. Razmere se niso dovolj izboljšale, da bi lahko varno sestopili, prav tako nista imeli ustrezne opreme za zimske razmere, ki trenutno vladajo v gorah, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

V visokogorju je pred dnevi snežilo, sneg se je obdržal na površini, podlaga pa je ledena. Reševalcem torej ni preostalo drugega, kot da planinki s helikopterjem odpeljejo na varno v dolino. Čeprav je reševanje zelo oteževal močan veter, je helikopter včeraj popoldne s planinkami pristal na tleh.

Iskanje pogrešanega pohodnika

Na širšem območju Triglava še vedno poteka iskalna akcija za tujim pohodnikom, ki se včeraj ni vrnil v dolino. Po podatkih policije naj bi se moški iz Krme s petka na soboto odpravil proti Triglavu, vmes pa prenočil na Kredarici.

33-letni pohodnik ima kratke rjave lase, oblečen naj bi bil v sivozelena oblačila, na rami pa naj bi imel nahrbtnik modre barve.

V zraku so policijski helikopter z dežurno ekipo GRZS in gorski reševalci GRS Mojstrana.

Policija prosi vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešanem pohodniku, da to čim prej sporočijo na najbližjo policijsko postajo, na policijsko postajo Kranjska Gora (04 582 07 00), neposredno na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

V gorah zimske razmere: “Mini dereze” niso dovolj

“Razmere v gorah niso več poletne, ampak že zelo zimske in zato nevarne,” so še sporočili s PU Kranj. V visokogorju je pokrajina zasnežena, podlaga je lahko ledena, že nekaj dni pa vztrajajo tudi zelo nizke temperature in močan veter. Obvezna je popolna zimska oprema, kamor pa ne spadajo t. i. “mini dereze”, ki se uporabljajo zgolj za položnejše, široke in uhojene poti, ki nimajo bočnega naklona.

Vzpone po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh pohodnikom z manj izkušnjami do umiritve razmer odsvetujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje